N-a cunoscut gloria la echipa națională, n-a cucerit trofee majore precum Hagi sau Chivu… dar a reușit ceva special, ceva foarte greu de realizat în fotbalul mercantil și atât de volatil al acestui secol: să devină un jucător simbol pentru un club; și ce club! Lazio, unul dintre cluburile istorice ale Italiei și-a luat astăzi rămas bun de la cel care deține recordul de meciuri jucate pentru club în toate competițiile (426) și cel al celor mai multe meciuri jucate pentru club în Serie A (319). Iar deținătorul acestor recorduri este un român: Ștefan Radu.

Introvertit și extrem de serios, fundașul care a făcut istorie în Italia a pus punct prematur activității la echipa națională; jocurile de interese, găștile de vestiar, golănelile specifice fotbalului românesc l-au ținut departe de o națională care ar fi avut mare nevoie de un etalon al profesionalismului. În centrul lumii însă Ștefan Radu a găsit mediul propice pentru a-și arăta calitățile fotbalistice dar mai ales cele morale: inteligență, determinare și loialitate.

Toate acestea i-au fost răsplătite azi. 60.000 de oameni l-au ovaționat și i-au scandat numele. Mulți dintre ei erau în lacrimi așa cum era și sărbătoritul în fața unei peluze care a desfășurat mesajul: „15 ani de bătălii cu vulturul pe piept. Un luptător, unul dintre noi! Ștefan Radu, cu Lazio pentru totdeauna“. Iar când liderii unei peluze ca cea a lazialilor vin să te îmbrățișeze, e clar că ai făcut ceva extraordinar în carieră și te poți retrage cu mândrie.

Ștefan Radu a jucat azi ultimele minute pe Olimpico. A primit banderola iar la final a fost purtat pe brațe de coechipieri. Un rămas bun emoționant, care însă nu va fi un adio. Ștefan Radu rămâne, așa cum spune și bannerul peluzei, cu vulturul pe piept. Va prelua una dintre echipele Academiei și le va insufla puștilor de acolo, dragostea și responsabilitatea pentru tricoul biancoceleste.

Ștefan Radu are 36 de ani și s-a născut la București pe 22 octombrie 1986. A început fotbalul la Dinamo, singura echipă pentru care a evoluat în România și cu care a cucerit un Titlu, o Cupă și o Supercupă. S-a transferat în 2008 la Lazio, alăuri de care și-a îmbogățit palmaresul personal cu trei Cupe ale Italiei și o Supercupă. Din 2012 a purtat constant pe braț banderola de căpitan al echipei. Pentru naționala României a evoluat în 13 meciuri la seniori, 13 la tineret și unul la U17. Și-a anunțat retragerea de la prima reprezentativă a țării sale în 2013.

(foto: gsp.ro)

Recomandările redacției