O poveste frumoasă legată de folclor și tradiții din județul Arad este umbrită prin dispariția soțului Mariei Aiftincăi care locuieşte în Vladimirescu. Această familie este cunoscută, deoarece colecţionează, de mai bine de 40 de ani, diferite obiecte vechi, punând bazele unui muzeu de etnografie şi folclor. Printre acestea se numără: costume populare tradiţionale, războaie de ţesut, vase, cărţi.

Povestea este legată de familie, deoarece la început soţul ei nu a fost de acord să transforme piviniţa casei lor într-un mic muzeu, astfel că Maria l-a trimis într-un concediu la unul dintre copiii aflaţi în Italia. În acea perioadă a amenajat de la zero o încăpere a locuinţei în care şi-a expus obiectele.

Maria Aiftincăi are peste 10.000 de obiecte strânse: costume populare autentice, obiecte de uz casnic, cărţi. Unele dintre acestea pot fi admirate într-un muzeu din localitate.

După ce pivniţa locuinţei Mariei a devenit neîncăpătoare, autorităţile locale din comuna Vladimirescu au amenajat un muzeu. Acesta a donat unele dintre obiectele pe care le deţinea şi devine custodele muzeului din Vladimirescu.

Maria Aiftincăi a muncit câţiva ani ca să realizeze cel mai lung fir de mărţişor din lume.

Înmormântarea soțului Mariei va avea loc, în data de 27 ianuarie, ora 12.00, la capela in Vladimirescu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției