Piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit ca urmare a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii ianuarie, iar produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, susţin reprezentanţii Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). „UCPR, prin Consiliul Director, asigură consumatorii că prin acţiunea de stingere a focarului de gripă aviară identificat la finalul lunii trecute şi limitarea răspândirii virusului, piaţa cărnii de pasăre şi a ouălor de consum nu va avea de suferit. Produsele avicole livrate din fermele de creştere a păsărilor şi industria de procesare din ţara noastră sunt sigure din punct de vedere al sănătăţii publice, virusul H5N1 izolat fiind un virus înalt patogen pentru păsări, dar cu risc aproape de zero în ceea ce priveşte sănătatea publică”, se menţionează într-un comunicat al UCPR.  Potrivit sursei citate, gradul de autosuficienţă la carnea de pasăre (cât se produce în România din cât se consumă) este de circa 94-95% şi 100% la ouă de consum, efectivele afectate de focar de gripă aviară din localitatea Codlea (judeţul Braşov) reprezentând 0,07% din totalul efectivelor de carne de pasăre crescute într-un an în fermele avicole din România. În județul Arad nu este niciun caz de gripă aviară, dar controalele comune la graniță asupra furnizorilor de asemenea produse din Uniunea Europeană s-a intensificat. În orice caz, autoritățile arădene cu competență în materie sunt în stare de alertă față de acest subiect.  (sursa: Agerpres)

Recomandările redacției