posturiMăsura Guvernului Ponta, de redu­cere a cheltuielor din sistemul public afectează şi instituţiile arădene, subordonate Consiliului Judeţean. Deşi raportat la numărul de locuitori, administraţia judeţeană nu este nici pe departe una supradimensionată, câteva posturi din instituţiile din subordine tot vor fi reduse. Aleşii judeţeni sunt chemaţi la finele acestei săptămâni să supună aporbării mai multe proiecte de hotărâre, privind numărul posturilor din instituţii, raportat la normările impuse de noua legislaţie. Mai multe proiecte ce se referă la aprobarea organigramei, a statutului de funcţii şi a regulamentului de funcţio­nare pentru instituţiile aflate în subordinea Consiliului Judeţean vor fi supuse votului, în şedinţa ordinară a CJA, de vineri 26 iulie. Este vorba de organizarea din instituţiile: Centrul Cultural Judeţean, Complexul Muzeal, Biblioteca Judeţeană „A.D. Xenopol”, Serviciul Public Judeţean Salvamont Salvaspeo, Evidenţa Persoanelor, Unitatea de Asistenţă Medico- Socială Săvârşin, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi spitalele de psihiatrie de la Mocrea şi Căpâlnaş şi Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.
Reduceri de personal, pe fondul OUG 77/2013 pentru stabilirea unor măsuri privind asigurarea funcţionalităţii admi­nistraţiei publice locale ar urma să se facă numai în instituţiile de cultură. Un număr de cinci posturi de la Centrul Cultural Judeţean (CCJA) ar urma să fie desfiinţate de măsurile legislative impuse de Guvern. Pentru ca centrul să se încadreze în prevederile legii, va trebui desfiinţat chiar şi un compartiment al acestuia. Astfel de la CCJA ar urma să se reducă: două posturi de inspector de specialitate cu studii superioare, dintre care unul cu jumătate de normă, un post de expert cu studii superioare din cadrul Serviciului Şcoala Populară de Arte; un post de şef birou la revista de cultură „Arca“ şi un post de consilier juridic, desfiinţându-se în acelaşi timp şi Compartimentul Juridic şi Achiziţii Publice. Trebuie spus că şi un post de conducere ar urma să fie redus, persoana care îl ocupă urmând să fie mutată într-o funcţie de execuţie, respectiv pe un post de inspector de specialitate cu studii superioare, în cadrul Serviciului Proiecte Culturale şi Gestionarea Fondurilor Nerambursabile.
De la Biblioteca Judeţeană „A.D. Xe­no­pol” Arad ar urma să se desfiinţeze două posturi de bibliotecar. Totuşi, este propusă menţinerea a şase posturi vacante unice care fac excepţie de la OUG 77 din 2013. La Complexul Muzeal Arad este propusă desfiinţarea a trei posturi vacante: un post de muncitor calificat, un post de muzeograf cu studii superioare şi un post de documentarist cu studii medii.
Trebuie spus că, potrivit legislaţiei prin care, numărul maxim de posturi din administraţie se stabileşte raportat la numărul de locuitori, teoretic, Consiliul Judeţean ar mai putea face angajări. Şi asta pentru că, la categoria în care este inclus judeţul nostru – de cel mult 500.000 de locuitori, CJA ar putea avea 250 de angajaţi. Ultima situaţie cu numărul de persoane care lucrează în cadrul administraţiei judeţene – situaţie aferentă lunii aprilie – a arătat un număr de 164 de angajaţi.

Recomandările redacției