Deși este pe locul IV la număr de infectări cu COVID-19, rata vindecării în rândul arădenilor care s-au îmbolnăvit de coronovirus este de 84 la sută. Este un procent bun, raportat la cele peste 700 de cazuri de infectare cu covid. Aradul este pe locul III în țară la rata de vindecare în urma îmbolnăvirii cu COVID-19 și se pare că s-a depășit de ceva timp vârful, iar panta descendentă se reflectă deja în cifrele statistice. Însă, pentru unele familii, greul n-a trecut, iar dacă alții încă sunt sceptici în ceea ce privește virulența virusului, alții se luptă pentru viață, după ce au contactat virusul. Încă unii arădeni se zbat pentru viață pe patul de spital, iar cei dragi așteaptă ca tratamentele să dea resultate.

Tratamentul cu plasmaferză de convalescentă poate schimba cursul bolii pavienților care au făcut o formă gravă de boală, în urma infectării cu SARS-CoV-2. În numerele trecute ale ziarului nostru am subliniat că, Aradul este un județ pionier la acest capitol, demersurile pentru introducerea tratamentului cu plasmă pentru anticorpi făcându-se repede pentru salvarea de vieți. Însă, acest tip de tratament se administrează numai în formele severe ale bolii, restul pacienților primind ca tratament medicația stabilită prin protocol la nivel de țară.

Câțiva arădeni care au depășit cu bine această încercare – boala provocată de SARS-CoV-2 au donat plasmă pentru tratarea pacienților cu forme mai grave de boală. Nu vor beneficia doar arădeni de anticorpi, în caz de necesitate, ci și bolnavi din alte județe.

La finalul săptămânii trecute, primul pacient arădean cu formă severă de boală provocată de COVID-19 a beneficiat de tratament cu plasmafereză, de la persoane vindecate. Sperăm că de acum înainte să nu mai avem cazuri severe de boală și să nu mai fie nevoie. Însă, avem plasmă pentru tratarea acestor bolnavi, ceea ce este foarte important. Plasma recoltată oate fi trimisă în alte zone din țară, pentru suport, iar alte spitale ne pot sprijini pe noi, în cazul în care avem nevoie“, a susținut dr. Gheorghe Domșa, director al CAS și coordonator al Grupului Suport pentru Spitalul Județean.

Unii pacienți sunt pe ATI

Despre situația de la spitalul COVID din Grădiște am aflat mai multe informații de la medicul internist coordonator, Adrian Wiener. Aici sunt internați 22 de pacienți, între care patru sunt la secția de Terapie Intensivă. Între aceștia este și pacientul care a primit tratament cu plasmă convalescentă. „Bărbatul, trecut de 60 de ani a fost în stare critică și întrucât a îndeplinit și profilul pentru plasmafereză a beneficiat de acest tip de tratament. În prezent, nu mai este pe ventilație, ci pe oxigen, dar starea lui este critică. I s-au administrat 500 de ml de plasmă și așteptăm să vedem o îmbunătățire în starea lui. Plasmafereza se administrează doar la formele grave, ținându-se cont de anumite criterii. Județele se pot sprijini în tratamentul cu plasmă. Dacă ai nevoie la o grupă sangvină poți primi sau poți dona, în funcție de necesități. Acest tip de sprijin se practică și în alte condiții. (…)Pentru ceilalți pacienți, tratamentul este același ca cel administrat în toată țara“, a susținut medicul Adrian Wiener.

Medicul Adrian Wiener susține că, mai mulți arădeni vindecați s-au hotărât să doneze plasmă. La începul săptămânii, au fost cinci donatori și s-a lansat chiar un apel de încurajare pentru donare, în scopul salvării de vieți omenești.

Ultimul deces provocat de COVID-19 la Arad s-a înregistrat pe 9 mai și a fost vorba de o femei de 99 de ani. Două treimi din persoanele decedate sunt bărbați și cei mai mulți sunt vârstnici.

Recomandările redacției