În contextul ultimelor evoluţii de securitate din proximitatea Ucrainei şi din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că a fost ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina şi a dispus retragerea personalului diplomatic neesenţial. Totodată, MAE le recomandă „puternic” cetăţenilor români să nu călătorească în Ucraina.

De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat.

MAE precizează că, aşa cum a informat public anterior, au fost luate toate măsurile privind repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular din cadrul misiunilor diplomatice şi consulare ale României din Ucraina, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte Ambasada României la Kiev şi Consulatul General al României de la Odessa. Totodată, MAE a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina.

Conform nivelului de alertă actual, al cărui text este prezentat mai jos şi la linkul indicat, MAE recomandă puternic cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina şi manifestarea unei atenţii deosebite. Totodată, MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul acestui stat. De asemenea, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă. În egală măsură, MAE sfătuieşte cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă. De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene„, se arată în comunicatul MAE.

Nu în ultimul rând, MAE le recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro (https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Înregistrează) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev – 380936252717, Consulatul General Cernăuţi – 380635669918; Consulatul General Odessa – 380955412788; Consulatul Solotvino – 380682140918).

De asemenea, MAE menţionează că la nivelul Departamentului Consular al MAE a fost activată o linie telefonică dedicată cetăţenilor români care se află temporar în Ucraina şi care solicită protecţie şi asistenţă consulară – telefon 0040 -751.084.537.

MAE mai atenţionează că cetăţenii români care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc, că îşi asumă această conduită pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, care pot decurge în urma unei situaţii de criză în care sunt implicaţi.

Alte recomandări

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să aibă încheiate asigurări de călătorie, medicală şi de viaţă. MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina:

· să evite zonele aglomerate, în care se desfăşoară mitinguri, manifestaţii publice;

· să urmărească mass-media locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfăşoară acţiuni de protest pentru a le putea evita;

· să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini;

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români, care se află pe teritoriul Ucrainei, asupra faptului că autorităţile ucrainene au înştiinţat cu privire la întreruperea operaţiunilor de trecere a frontierei de stat ucraineano-ruse, după cum urmează:

  • pentru circulaţia rutieră – „Uspenka – Matveev Kurgan”, „Novoazovsk – Veselo-Voznesenka”;
  • pentru circulaţia feroviară – „Kvashine – Uspenka”;
  • pentru cursele aeriene – „Doneţk”, „Lugansk”;
  • punctul de circulaţia feroviară „Ilovaisk”.

În consecinţă, din punct de vedere al Serviciului frontierei de stat a Ucrainei, pentru trecerea frontierei de stat, se consideră închise următoarele puncte de trecere:

· din 5 iunie 2014, pentru circulaţia rutieră – Dolzhanskii, Marinivka, Chervonopartizansk şi pentru circulaţia feroviară – Cervona Moghila;

· din 23 iunie 2014, pentru circulaţia rutieră – Izvarine;

· din 01 august 2014, pentru circulaţia rutieră – Krasna Talivka;

· din 11 august 2014, pentru circulaţia rutieră – Novoazovsk, Uspenka; pentru circulaţia rutieră – Kvashine, Ilovaisk; pentru cursele aeriene – Lugansk, Doneţk.

sursa: epochtimes-romania.com

Recomandările redacției