În mai multe zone din țară a fost anunțată instabilitate atmosferică accentuată și cantități însemnate de apă.
COD PORTOCALIU
 8 mai, ora 14 – 9 mai, ora 18 – sud-vestul și local centrul țării, zonele montane aferente.
În intervalul menționat, în vestul și sud-vestul Transilvaniei, sudul și estul Banatului, cea mai mare parte a Olteniei, precum și în Carpații Occidentali și în jumătatea vestică a Carpaților Meridionali, vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat* căderi de grindină – posibil semnificative.
În intervale scurte de timp, dar și prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse* 35-45 l/mp și punctiform* 50-70 l/mp.
 Îndeosebi în sudul și sud-estul Olteniei vor fi și vijelii (rafale de până la 65-75 km/h), iar izolat* grindina poate atinge dimensiuni medii sau mari (diametrul maxim ~ 2-3 cm).
COD GALBEN
8 mai, ora 11 – 9 mai, ora 21 – jumătatea vestică a țării, zonele montane aferente. În intervalul menționat, gradul de instabilitate atmosferică va fi temporar accentuat în Banat, Crișana, cea mai mare parte a Transilvaniei, sudul Maramureșului, Oltenia și vestul Munteniei, precum și în zonele montane aferente. În aceste regiuni, se vor semnala perioade cu averse – ce pot avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat* grindină de mici dimensiuni (diametrul maxim ~ 1 cm). În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse* 20-30 l/mp și punctiform* 35-45 l/mp.
IMPORTANT:
PE ARII EXTINSE* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie de peste 70% din zona menționată;
 LOCAL* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie între 10-30% din zona menționată;
IZOLAT / PUNCTIFORM* – fenomenele sunt de așteptat a acoperi o arie sub 10% din zona menționată.
Furtunile sunt fenomene cu caracter local, fiind imposibil de prognozat cu exactitate arealul și intervalul de manifestare. Zonele aflate sub incidența codului galben prezintă o probabilitate mai ridicată de apariție a fenomenelor, nefiind însă obligatoriu ca acestea să se manifeste în fiecare localitate.

Lasă un răspuns

Recomandările redacției