Mi se pare absolut potrivit ca o carte despre cultură să se lanseze într-o instituţie de cultură de prim rang. Astfel, am socotit (sfătuit de prieteni buni) că e de bun augur ca noua mea carte, „Dialoguri Deschise“, apărută recent la Editura MIRADOR,  Arad s-o lansez în spaţiul Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad. Cu concursul nemijlocit al directorului instituţiei, Bogdan Costea – şi-i mulţumesc pentru asta – am stabilit ca lansarea cărţii să aibă loc vineri, 16 decembrie 2016, ora 16,00, la Sala Studio a teatrului.

Iată, mai jos, câteva gânduri de la care am pornit când m-am hotărât să deschid aceste convorbiri culturale, materializate până la urmă într-o carte destul de generoasă şi consistentă, zic eu. Carte pe care am vrut-vreau să fie percepută şi ca un document al perioadei actuale.

În condiţiile în care mercantilul cucereşte şi acaparează din ce în ce mai multe conştiinţe şi biografii, în care banul, cardul şi contul în bancă sunt motive şi mijloace de evaluare bolnavă a unei societăţi betege, arta, cultura, cunoaşterea au rămas puţinele lucruri curate, luminoase şi perene în societatea actuală, inclusiv în cea arădeană.

Dacă banul, ca simbol al mercantilului, este Ochiul Dracului, atunci cultura, valoarea ei este Ochiul lui Dumnezeu.

Oraşul Arad are bucuria şi mândria de a avea printre cetăţenii săi oameni de o mare valoare spirituală, artişti, scriitori, profesori, istorici, arhitecţi, sportivi, oameni de cultură, care nu de puţine ori sunt marginalizaţi de politicieni şi de diverşi şefi pe criteriul: „Ce să fac cu ei, ăştia nu produc bani, nu, nu sunt profitabili! Ăştia mai mult consumă, nu aduc profit! Mi-e milă de ei, bieţii artişti, bieţii scriitori!“.

Ciclul de interviuri (ajuns carte) gândit sub genericul Dialoguri Deschise s-a născut din dorinţa de a scormoni înlăuntrul celor mai valoroase personalităţi din zona culturii arădene, de a le cunoaşte intimităţile, problemele, visurile, şi s-a publicat în ziarul Glasul Aradului pe parcursul a doi ani: 2014 şi 2015.

Evident, conţinutul, cuprinsul personalităţilor valoroase cu care am stat de vorbă nu este exhaustiv; chiar ar fi tragic pentru Arad să îi conţină în evidenţele sale doar pe aceştia. Necesităţile editoriale şi tipografice mi-au impus însă ca această carte să-i cuprindă doar pe cei 60 de intervievaţi. Însă vremea nu-i pierdută, n-au intrat zilele în sac.

Pe parcursul anului 2016 am tot lucrat la pregătirea cărţii pentru întâlnirea cu cititorii. Evident, ajutat de nişte profesionişti de elită, cărora le mulţumesc şi pe această cale pentru strădanie.

Cartea Dialoguri Deschise a ieşit mai mult decât frumoasă, este o adevărată bijuterie editorial-tipografică (Felicitări Tipografiei Gutenberg!), vă rog să mă credeţi că ştiu ce spun, sunt tipograf la bază.

Dar iată-i pe cei care au pus umărul la această realizare şi cărora le sunt recunoscător: Eugen Puiu-redactor de carte; Claudia Gavra-web editor; Călin Chendea-paginator editură, DTP; Arpi Silaghi-consilier tipografie; Vasile Dan-consilier carte; Ioan Matiuţ-editor; colegii de la Glasul Aradului care mi-au suportat angoasele, cicălelile şi insistenţele pe parcursul acestor trei ani de realizare a cărţii.

Nu în ultimul rând îi sunt recunoscător lui Doru Sinaci, preşedintele Centrului Cultural Judeţean Arad, cel care mi-a sugerat dialogurile pentru ziar, precum şi cel care a făcut posibilă editarea cărţii Dialoguri Deschise.

Aşadar, vă invit la Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad-Sala Studio, vineri, 16 decembrie a.c., ora 16,00 pentru a participa la lansarea cărţii mele, Dialoguri Deschise.

Vă aştept cu nerăbdare!

Recomandările redacției