Liderul grupării islamiste Hamas și ministrul de Externe al Iranului s-au întâlnit sâmbătă seara în capitala Qatarului, Doha, pentru a pune la cale un plan de rezistență împotriva armatei de la Tel Aviv, relatează duminică DPA, care citează media din Iran.

Ministrul iranian de externe, Hussein Amirabdollahian, şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh, au discutat despre modalităţile de consolidare a ‘axei de rezistenţă’ împotriva Israelului în timpul întâlnirii lor de sâmbătă seara, a relatat duminică agenţia de stat iraniană IRNA, potrivit DPA și Agerpres.

”Axa de rezistenţă” se referă la o alianţă de grupuri militante împotriva statului evreu. Israelul este duşmanul declarat al Iranului de la Revoluţia islamică din 1979. Teheranul şi-a extins legăturile politice şi militare în regiune începând cu anii 1990. Republica Islamică sprijină Hamas din punct de vedere financiar şi militar, scrie AFP. Cu toate acestea, ea respinge acuzaţiile privind implicarea sa în atacurile grupării palestiniene.

Ministrul iranian a avertizat duminică, din capitala Qatarului, că nimeni nu poate garanta controlul situaţiei şi perspectiva unei extinderi a conflictului dacă ”atacurile regimului sionist asupra populaţiei fără apărare din Gaza continuă”, relevă un comunicat al Ministerului de Externe de la Teheran, preluat de AFP. În timp ce se pregăteşte să lanseze o ofensivă terestră în Gaza, Israelul se teme de deschiderea unui al doilea front la graniţa de nord cu Libanul, în cazul în care Hezbollah, o altă mişcare susţinută de Iran, ar decide să intervină în sprijinul aliatului său palestinian.

Ministrul iranian a afirmat că părţile care doresc să prevină extinderea crizei trebuie ”să împiedice atacurile barbare ale regimului sionist”, potrivit comunicatului. Hussein Amirabdollahian a sosit la Doha după ce s-a întâlnit cu aliaţi în cadrul unei călătorii în Irak, Siria şi Liban, inclusiv cu şeful miliţiei şiite Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Qatar a fost unul dintre principalii susţinători ai Hamas timp de aproximativ 15 ani. Bogatul emirat din Golf sprijină mişcarea islamistă în principal din punct de vedere politic şi oferă ajutor financiar, de exemplu pentru reconstrucţia infrastructurii după atacurile israeliene. Haniyeh însuşi locuieşte în Qatar. În acelaşi timp, Qatar şi-a asumat şi rolul de mediator cu Occidentul. Joi, cancelarul german Olaf Scholz l-a primit la Berlin pe emirul Qatarului, Tamim bin Hamad Al Thani.

Sursa digi 24

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției