Islanda a ratificat primul Tratat internaţional privind comerţul cu arme, adoptat în luna aprilie, a anunţat marţi ministrul de externe al acestei ţări, transmite AFP.

Marţi, Guyana a fost prima ţară care a ratificat documentul.

„Sunt foarte mândru să vă informez că astăzi /marţi/ Islanda a ratificat Tratat privind comerţul cu arme”, a declarat şeful diplomaţiei de la Reykjavík, Gunnar Bragi Sveinsson, într-un discurs ţinut la Universitatea Islandei, în prezenţa secretarului general al ONU, Ban Ki-moon.

„Demersurile necesare au fost îndeplinite de guvern în cursul dimineţii şi ratificarea a fost semnată de preşedintele Islandei”, a precizat el.

Tratatul, aflat în discuţie din 2006, a fost adoptat pe 2 aprilie de Adunarea Generală a ONU şi urmăreşte să reglementeze din punct de vedere moral vânzările de arme convenţionale, o piaţă în valoare de 80 de miliarde de dolari anual. El va intra în vigoare după ce va fi ratificat de 50 de state.

Fiecare ţară semnatară va trebui să evalueze înaintea oricărei tranzacţii dacă armele vândute riscă să fie folosite pentru a încălca un embargo internaţional sau drepturile omului ori dacă vor ajunge în mâinile teroriştilor sau criminalilor.

Până în prezent, circa 60 de state au semnat tratatul după deschiderea lui pentru semnare, la 3 iunie, printre acestea aflându-se Franţa şi partenerii săi europeni, ţări din America Latină (Costa Rica, Brazilia, Mexic, Chile) şi din Africa (Senegal, Mali, Cote d’Ivoire, Tanzania, Burkina Faso).

 

(AS – editor: Alic Mîrza)

 

Recomandările redacției