Noi atacuri cu rachete au fost lansate, în această noapte, din Fâşia Gaza, spre zone din Israel. În special, zona vizată de atacurile militanţilor palestinieni se află în Tel Aviv.

Noile atacuri cu rachete vin după valul uriaş lansat în această dimineaţă de gruparea Hamas. Brigăzile Izz as-Din al-Qassam au anunțat că atacul a fost lansat ca răspuns la bombardarea unei clădiri rezidențiale.

„Ca răspuns la bombardarea turnului rezidențial din centrul orașului Gaza, brigăzile Al-Qassam dirijează acum un atac major cu 150 de rachete spre Tel Aviv”, scrie în mesajul publicat pe Telegram.

Sursa menționată nu a oferit alte detalii. Anterior, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a anunțat că Israelul lovește din aer ținte din Gaza și a avertizat că operațiunile terestre sunt iminente.

Începând cu ora 06.30, Hamas a lansat aproximativ 5.000 de rachete asupra unor ţinte din Israel, atât civile, cât şi militare.

Cel puțin 150 de israelieni au fost uciși de când Hamas a lansat atacul asupra Israelului, a anunțat presa locală citată de Sky News. Această cifră crește brusc numărul victimelor, în comparație cu cele 100 de decese raportate anterior de medicii israelieni.

Lideri din toată lumea au condamnat operațiunea lansată de gruparea teroristă Hamas împotriva Statului Israel. Mesaje similare au venit și de la București

„Nu există nicio justificare pentru terorism. Suntem solidari cu guvernul și poporul Israelului și transmitem condoleanțe pentru viețile israeliene pierdute în aceste atacuri”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat: „În următoarele zile Departamentul Apărării va lucra să se asigure că Israel are ce îi trebuie ca să se apere și să protejeze civilii de violența nediscriminatorie și terorism”.

Cum au reacționat Rusia și Ucraina

„Rusia este în contact cu Israel, palestienienii și țările arabe, în privința escaladării conflictului israelo-palestinian“, a spus ministrul adjunct de externe rus, Mikhail Bogdanov, care a îndemnat părțile la reținere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat „atacul terorist” și a subliniat că dreptul Statului Israel la autoapărare „nu poate fi pus la îndoială”.

Copii israelieni luați ostatici

Dr. Herman Berkovits, medicul şi prietenul lui Benjamin Netanyahu, premier al Israelului, într-un interviu la DC News și DC News TV, a spus că este teroare în Israel, dar încă nu a apărut totul în presă. Informațiile și imaginile au un puternic impact emoțional și sunt scene greu de privit.

„Situația este grea în Israel. Încă nu a apărut în presă totul. Sunt familii întregi măcelărite. Vorbim despre mame și copii. Avem peste 100 de morți și peste 1000 de răniți. Vă dați seama ce înseamnă acest lucru?! Din păcate, sunt și foarte mulți ostatici. Au luat ostatici până și femei, dar și copii! (…) I-au măcelărit pe acești oameni, lucru extrem de trist”, a zis Dr. Herman Berkovits, medicul şi prietenul lui Benjamin Netanyahu, premier al Israelului, la DC News și DC News TV.

Întrebat de ce au fost luați ostatici, medicul a zis: „Motivul principal este următorul: să fie schimburi între noi și ei. Vor să eliberăm noi teroriștii pe care i-am închis. Sunt mii de teroriști care au rănit sau ucis mulți evrei. Vor schimb de ostatici. Ei vor să le dăm teroriștii, iar ei vor să ne dea ostaticii. Cine este astăzi șeful de la Hamas? Un fost ostatic. A stat peste 20 de ani în închisoare în Israel. El ar vrea ca toți colegii lui de închisoare să fie eliberați. De aceea sunt luați oamenii ostatici, să se facă acest schimb. Noi, în Israel, nu am fost de acord niciodată cu așa ceva. Nu vrem ca terorismul să câștige. Au luat ostatici militari, dar așa cum vă spuneam și copii, și femei. Totul se va complica. Cred că se va ajunge la un război urât”.

Reprezentanții grupării Hamas susțin că sunt pregătiți pentru orice scenariu, inclusiv o invazie pe cale terestră din partea Israelului

Un membru de rang înalt al grupării palestiniene Hamas, Saleh al-Arouri, a declarat că grupul militant care conduce Gaza este pregătit „pentru toate opțiunile, inclusiv pentru un război și o escaladare la toate nivelurile”.

„Suntem pregătiți pentru cel mai rău scenariu, inclusiv pentru o invazie terestră, ceea ce va fi foarte bine pentru noi pentru a decide sfârșitul acestei bătălii” – a declarat sâmbătă al-Arouri pentru Al Jazeera Arabic, informează Rador Radio România. Al-Arouri a afirmat că sunt în curs de desfășurare „eforturi internaționale și regionale intense” pentru a pune capăt crizei, „dar acum nimic nu va fi mai important decât bătălia”.

Un raid aerian israelian a distrus cel puțin două clădiri înalte din centrul orașului Gaza. Turnul Palestine Tower, cu 14 etaje, găzduiește zeci de familii

Un raid aerian israelian a distrus cel puțin două clădiri înalte din centrul orașului Gaza. Turnul Palestine Tower, cu 14 etaje, găzduiește zeci de familii. Dar în el se aflau și birouri legate de grupările militante Hamas și Jihadul Islamic.

Israelul a dat locuitorilor un avertisment de 10 minute înainte de a distruge clădirea, care a fost evacuată. Nu s-au înregistrat răniți.

Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al aripii militare a Hamas, a promis un răspuns dur.”Tel Aviv trebuie să stea într-un picior și să aștepte răspunsul nostru cutremurător”, a declarat el. A urmat un atac puternic asupra orașului Tel Aviv.

Militanții Hamas au lansat mii de rachete și au trimis zeci de luptători în orașele israeliene din apropierea Fâșiei Gaza, într-un atac surpriză fără precedent, la primele ore ale dimineții, în timpul unei sărbători evreiești importante sâmbătă, ucigând zeci de persoane și uimind țara.

Israelul a declarat că se află acum în război cu Hamas și a lansat atacuri aeriene în Gaza, promițând că va impune un „preț fără precedent”.

Militanții Hamas încă se luptau cu focuri de armă în interiorul mai multor comunități israeliene, la câteva ore după ce a început incursiunea. Serviciul național de salvare al Israelului a declarat că cel puțin 200 de persoane au fost ucise și sute rănite, acesta fiind cel mai sângeros atac din Israel din ultimii ani.

Un număr necunoscut de soldați și civili israelieni au fost, de asemenea, capturați și duși în Gaza, o chestiune extrem de sensibilă pentru Israel.

Cel puțin 198 de persoane din Fâșia Gaza au fost ucise în urma represaliilor Israelului și cel puțin 1.610 au fost rănite, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției