kerrySecretarul de stat John Kerry s-a întors luni în Statele Unite ale Americii, după ce a eșuat în obținerea unui cadru pentru negocierile de pace israeliano-palestiniene, relatează Xinhua.

Cu toate acestea, Kerry a susținut că s-au înregistrat unele progrese în discuțiile cu ambele părți și cu câțiva politicieni israelieni, între care ministrul de externe Avigdor Lieberman și liderul Partidului Muncii, Yitzhak Herzog.

John Kerry a efectuat în cadrul vizitei sale numeroase deplasări între Ierusalim și Ramallah, dar se pare că ambele părți încearcă să dea vina una pe cealaltă pentru deteriorarea discuțiilor mai degrabă decât să încerce să ajungă la un rezultat, notează Xinhua.

Discuțiile s-au axat în principal în jurul statutului Văii Iordanului, care se află la granița dintre Israel și Iordania, în partea de est a Cisiordaniei. De asemenea, el a adus în discuție problema extrem de delicată privind statutul Ierusalimului, pe care ambele popoare îl consideră sacru.

Israelul cere desfășurarea de forțe în Valea Iordanului, susținând că este o necesitate de securitate, în timp ce palestinienii se opun cu vehemență ca forțe israeliene să se afle pe viitorul pământ palestinian, pentru că acest lucru ar afecta suveranitatea palestiniană.

Duminică, John Kerry a afirmat că orice viitor acord de pace între cele două părți va fi unul ‘corect și echilibrat’ și a adăugat că liderii celor două părți ar trebui să ia decizii importante pentru avansarea acordului.

Negocierile de pace dintre Israel și palestinieni s-au reluat în luna iulie, după o pauză de trei ani, pe fondul încercărilor repetate ale lui John Kerry, care a venit în regiune de 10 ori de când a preluat funcția de secretar de stat al SUA, în luna februarie anul trecut. Discuțiile au un termen limită de nouă luni, adică până în aprilie, pentru a se ajunge la un acord interimar.AGERPRES/

Recomandările redacției