Partidul Laburist a obţinut o victorie zdrobitoare în alegerile legislatrive din Regatul Unit, care pune capăt unei perioade de 14 ani de putere conservatoare şi-i deschide uşa Downing Streetului liderului său Keir Starmer, conform exit-poll-urilor.. Liderul laburist Keir Starmer care a obţinut un mandat în circumscripţia Holborn şi St Pancras, unde conservatorii au ieşit pe locul al patrulea, fiind înfrânţi de un independent şi de candidatul Verzilor, şi-a numit victoria „un privilegiu uriaş”, conform Reuters. Nigel Farage, liderul partidului de dreapta Reform UK, a câştigat vineri un loc în Parlamentul britanic, pentru prima dată, în oraşul englezesc Clacton, relatează Reuters. Rezultatele urmează să fie înregistrate în cursul nopţii de joi spre vineri, însă sondajele la ieşirea de la urne publicate la închiderea secţiilor de votare lasă piuţine îndoieli cu privire la faptul că rezultatului votului deschide un nou capitol în istoria politică a regatului.

Potrivit acestor estimări publicate de televiziunile britanice, Partidul Laburist (Labour, centru-stânga), ar urma să obţină 410 dintre cele 650 de mandate din camera Comunelor. Este un pic mai puţin decât mareea obţinută de Tony Blair în 1997 (418), însă acest scor devansează partidul premierului în exerciţiu Rishi Sunak, dezavuat de alegători, cu mult departe de cei 365 de deputaţi conservatori aleşi în urmă cu cinci ani.

Partidul Conservator (Tories) ar urma să obţină 131 de mandate – cel mai slab rezultat înregistrat de acesta de la începutul secolului XX.Surpriza scrutinului – Partidul Reform UK (antimigrație) ar urma să-şi facă o intrare mai importantă decât se prevedea, cu 13 mandate.Sir Keir Starmer urmează să devină premier cu aproape acelaşi număr de mandate ca Tony Blair în 1997, notează BBC News.Partidul Liberal Democrat (Lib-Dem) urmează să aibă zece mandate, potrivit acestui exit-poll, difuzat de televiziunile BBC, ITV şi Sky. Partidul Verzilor din Anglia şi Ţara Galilor urmează să-şi dubleze numărul deputaţilor – la doi -, iar Plaid Cymru să obţină patru mandate.Celalate partide urmează să obţină 19 mandate.

Sondajul la ieşirea de la urne, supervizat de Sir John Curtice şi o echipă de statisticieni, are la bază date de la alegători din aproximativ 130 de secţii de votare din Anglia, Scoţia, şi Ţara Galilor. Acesta nu include Irlanda de Nord.În ultimele cinci alegeri, exit-pollul a fost acurat cu o marjă de 1,5 până la 7,5 mandate, precizează BBC. (sursa:news.ro)

Lasă un răspuns

Recomandările redacției