Eveniment istoric azi-noapte în „Crypto.com Arena“ din Los Angeles! 20.000 de spectatori au venit să asiste la doborârea unui record vechi de câteva decenii, acela al numărului de puncte marcate de către un singur jucător în NBA. Detronatul, Kareem Abdul-Jabbar se afla și el în tribune și a asistat la momentul în care cele 38.387 de puncte ale sale au fost depășite de vedeta celor de la Los Angeles Lakers, LeBron James. Acesta a reușit în sfertul 3 al meciului cu Oklahoma City Thunder să înscrie coșul care l-a adus la borna 38.388 și care l-a transformat în cel mai bun marcator din istoria NBA.

Imediat după marcarea istoricelor puncte, partida pur și simplu a fost pusă „pe pauză“. Reporteri și fotografi au țâșnit pe teren pentru a smulge de la noul „încoronat“ primele declarații și pentru a imortaliza momentul. În tribune toată lumea era în picioare: fani, membri ai familiei sau prieteni apropiați ai lui LeBron, mari sportivi precum John McEnroe sau Floyd Mayweather plus o întreabă pleiadă de staruri, printre care Denzel Washington, Andy Garcia, Jay-z, LL Cool J sau Usher. „Vreau să le mulțumesc fanilor Lakers, sunteți unici. Să pot fi în prezența unei legende precum Kareem înseamnă foarte mult pentru mine. Pentru frumoasa mea soție, pentru fata mea, pentru băieții mei, prietenii mei, familia mea, mama mea, pentru toți cei care au fost alături de minte pe acest drum în ultimii 20 de ani. Vreau să vă mulțumesc, pentru că nu aș fi eu fără voi. Ajutorul, pasiunea și sacrificiile voastre m-au ajutat să ajung în acest punct“ a sunat discursul „Oscar“ al lui LeBron.

Meciul? Aproape uitase toată lumea că au mai rămas de jucat 10 minute și 10 secunde până la final. LeBron marcase 36 de puncte până atunci. În ultimul sfert a mai dat… două! Lakers au pierdut cu 130-133, e pe locul 13 și calificarea în play-off e pusă sub semnul întrebării. A mai contat pentru cineva? Poate pentru unii fani „old-school“, din ce în ce mai puțini, care încă mai cred că NBA e mai mult baschet decât „entertainment“ și că principii ca „niciun jucător sau antrenor nu e mai presus de clubul la care joacă“ sunt încă valabile. Sportul a generat întotdeauna eroi dar în ultimele decenii posibilitățile de măsurare tot mai exactă a realizărilor și parametrilor au făcut din statistică un monstru care-i devorează încet esența, transformându-l dintr-o înfruntare a echipelor într-o goană după recorduri personale. Fenomenul e global, chiar dacă industria divertismentului din Statele Unite a făcut să pară că NBA-ul și celelalte sporturi de peste Ocean suferă cu precădere de această mutație.

Și în final, pentru a părăsi puțin tonul foarte serios și pentru a ne aminti că și regii sunt oameni odată ce ies din granițele propriului regat, o anecdotă: Se spune că LeBron James i-a trimis, în semn de apreciere, un maieu de joc lui Zlatan Ibrahimovic. Zlatan și-a trecut semnătura pe el și i l-a trimis înapoi.

(foto: gsp.ro)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției