Jules Verne s-a născut în urmă cu aproape două secole, dar operele sale nu încetează să uimească nici astăzi. Aventurile din cărțile scrise de Jules Verne, ce depășeau imaginația, nu sunt doar captivante, sunt considerate a fi adevărate viziuni asupra tehnologiei viitorului. A scris des­pre viitor, spaţiu, călătoria în adâncurile mării și nu numai. Într-o epocă în care savanții abia făceau experimente cu motoare, elice și electricitate, el schița deja mașinăriile ce vor apărea abia peste zeci de ani.
Jules Verne s-a născut la 8 februarie 1828 la Nantes, pe o mică insulă artificială de pe Loara. Orașul-port era locul ideal în care un tâ­năr visător se putea forma ascultând poveștile extraordinare ale marinarilor și exploratorilor.
La vârsta de numai 12 ani, Jules Verne s-a îmbarcat clandestin pe o navă care pleca spre India. Prins de tatăl său, a fost aspru pedepsit, moment în care a făcut celebra afirmaţie: „De acum voi călători doar în imaginaţia mea”.
În afara școlii era neastâmpărat și poreclit „Regele jocurilor” datorită multitudinii de distracții pe care le inventa. Acasă, după ce făcea tot felul de năzbâtii, se afunda cu orele în lectură, cartea lui preferată fiind una care îl va inspira peste ani: „Călătoriile lui Robinson Crusoe”.
După ce a terminat studiile de la liceu, Verne a plecat la Paris, pentru a-și continua studiile. Când tatăl său a aflat că el scria și compunea mai mult decât învăța pentru Drept, i-a întrerupt sprijinul financiar. Asemenea altor sute și mii de provinciali veniți la Paris, a ajuns să-și ia o slujbă măruntă pentru a-și duce existența. S-a angajat la un teatru. Astfel, în 1848, îl cunoaște pe Alexandre Dumas-tatăl, care îl va lua sub protecția sa. Cu ajutorul său, își va vedea jucată prima piesă timp de 2 săptămâni, lucru încurajator pentru debut.
În 1863, la 35 de ani, a finalizat prima sa carte, „Cinci săptămâni în balon”. După mai multe refuzuri de publicare, prin intermediul lui Ale­xandre Dumas-tatăl a reușit să ia legătura cu unul dintre cei mai importanți editori francezi, Jules Hetzel, care a fost încântat de manuscris. L-a publicat și a devenit un succes neașteptat.
Această reușită editorială a pus bazele unei prietenii de-o viață între Jules Verne și Hetzel. Imediat după această întâlnire norocoasă Verne a publicat „Călătorie spre centrul Pă­mân­tului” (1864). Au urmat: „De la Pământ la Lună” (1865), „20.000 de leghe sub mări” (1869), „Ocolul Pământului în 80 de zile” (1873) etc.
În următoarele patru decenii va publica la editura lui Hetzel 66 de cărți care îl vor face celebru în lumea întreagă, operele sale urmând a fi traduse în peste 140 de limbi.
În 1886 Hetzel a fost împușcat în picior de un nepot care își pierduse mințile, iar peste o săptămână a murit. Aceste întâmplări l-au schimbat complet. A devenit ursuz și scrierile sale erau din ce în ce mai sumbre. Pentru Jules Verne ultimii ani de viață au fost grei. La 1900 suferea deja de trei afecțiuni: cataractă, diabet și un picior șchiop. Pe 24 martie 1905 a trecut la cele veșnice, la 77 de ani.
În opera sa se regăsesc lucruri care nu exis­tau în acele vremuri, fiind realizate abia după 50 sau 100 de ani. Igor Sikorsky, inventatorul elicopterului, a spus că ideea i-a venit citind operele marelui scriitor francez. Simon Lake, devorând „20.000 de leghe sub mări” a fost fascinat de mașinăria fantastică, iar la maturitate a fabricat primul submarin modern al ame­ricanilor. Richard Bird, cel care a zburat atât la Polul Nord cât și la Polul Sud, și-a găsit în „Aventuri extraordinare” o sursă de inspirație pentru temerarele sale acțiuni.

Recomandările redacției