Liderul reţelei internaţionale teroriste Al Qaida, egipteanul Ayman al-Zawahiri, a chemat la un nou atac împotriva SUA şi la boicotarea Americii şi a aliaţilor săi, într-un mesaj audio difuzat pe forumurile jihadiste, în contextul împlinirii a 12 ani de la atentatele de la 11 septembrie 2001, a informat joi Centrul american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, citat de AFP.

‘Trebuie să facem ca America să sângereze din punct de vedere economic şi să o determinăm să continue să facă cheltuieli uriaşe pentru securitatea sa’, a lansat Ayman al-Zawahiri, care i-a succedat lui Osama ben Laden la conducerea Al Qaida. ‘Economia este punctul slab al Americii şi ea este deja slăbită din cauza tuturor cheltuielilor militare angajate pentru securitatea sa’, subliniază liderul organizaţiei teroriste care şi-a asumat atacurile de la 9/11.

‘Pentru a menţine America sub tensiune şi în stare de alertă, e nevoie de câteva atacuri pe ici, pe colo. Am câştigat deja războiul din Somalia, Yemen, Irak şi Afganistan, deci trebuie acum să continuăm acest război pe propriul ei pământ’, a adăugat el, invitându-şi susţinătorii (‘fraţii’) să acţioneze independent sau în grup pentru ‘a comite atacuri disparate’.

Ayman al-Zawahiri, al cărui frate a fost arestat în Egipt pentru susţinerea preşedintelui islamist demis Mohamed Morsi, a evocat şi situaţia de la Cairo, menţionând că legitimitatea unui guvern are la bază nu democraţia, ci sharia, legea islamică.

În acest mesaj de 72 minute, el a mai spus că membrii Al-Qaida nu sunt ‘terorişti însetaţi de sânge’, recomandând fidelilor săi să consolideze celulele existente în statele musulmane, în scopul de a instaura Islamul în aceste ţări.

În discursul său, liderul islamist a evocat şi dublul atentat de la maratonul din Boston din aprilie, soldat cu trei morţi şi zeci de răniţi.

Miercuri, Statele Unite au marcat 12 ani de la atentatele teroriste din 11 septembrie, printr-o serie de ceremonii, depuneri de flori şi lecturarea tradiţională a numelor celor 2.973 victime ale sângeroaselor atacuri.

Comemorarea din acest an a intervenit într-un context deosebit de sumbru, marcat de tensiunile diplomatice legate de Siria şi îngrijorarea americanilor, ostili unei intervenţii în această ţară, după războaiele din Irak şi Afganistan, care au costat sute de miliarde de dolari şi viaţa a circa de 7.000 de militari americani.

 

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției