Potrivit unui raport prezentat recent într-o şedinţă a Colegiului Prefectural, funcţionarii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) s-au confruntat cu o serie de probleme în prima parte a anului, iar de suferit au avut de suferit fermierii. Aceştia din urmă au fost puşi pe drumuri, fiind obligaţi să-şi amâne lucrările pe care le aveau de făcut la câmp, dacă au dorit să obţină subvenţiile la care aveau dreptul. S-a ajuns până acolo încât unii dintre ei să nici nu-şi mai depună cererile.

Conform datelor furnizate de APIA, numărul cererilor a scăzut constant în ultimii ani. Dacă în 2014, fermierii au depus 23.643 de cereri, pentru o suprafaţă de 353.905 hectare, un an mai târziu, numărul cererilor a ajuns la 22.724, pentru 336.807 hectare, iar anul acesta au scăzut la 21.820, pentru 340.218 hectare. „Până la data expirării termenului de depunere a cererilor unice de plată, în judeţul Arad s-au preluat 96% din totalul cererilor depuse în anul 2015, pentru 101,01% din suprafaţa declarată anul precedent”, se arată în raportul celor de la APIA. În continuare, urmează şi explicaţia. Comasarea suprafeţelor şi faptul că acum a existat o singură cerere, atât pentru sectorul vegetal, cât şi pentru cel zootehnic, astfel încât au fost cazuri când în loc de două cereri separate, anul acesta s-a depus numai una.

Angajaţii APIA spun lucrurilor pe nume

De menţionat că reprezentanţii APIA vorbesc deschis şi despre dificultăţiile întâmpinate, spunând lucrurilor pe nume. Astfel, funcţionarii au avut greutăţi în desfăşurarea activităţii din cauza dificultăţilor avute de primării în emiterea adeverinţelor cu suprafeţele de teren aflate în utilizarea fermierilor. De asemenea se vorbeşte despre nerespectarea de către fermieri a programărilor făcute la APIA, fapt care a determinat aglomerări în ultimele zile de depunere fără penalizări sau depunerea cu penalizări de 1% pe zi, la depunerea cererii după data stabilită. Angajaţii APIA mai acuză lipsa planurilor cadastrale, ceea ce a dus la poziţionarea greşită a parcelelor, bazată doar pe afirmaţia fermierului. Acest lucru a determinat un număr mare de suprapuneri şi o îngreunare a controlului administrativ, astfel încât autorizarea la plată s-a făcut cu dificultate. Nu în ultimul rând, angajaţii APIA mai vorbesc şi despre „modificările legislative intervenite în perioada de depunere a cererii unice, care au îngrădit iniţial eligibilitatea, dar care au fost adaptate astfel încât toate categoriile de fermieri să poată beneficia de subvenţie.

Mai trebuie spus că pe lângă preluarea cererilor de plată pe suprafaţă, APIA Arad  s-a ocupat şi de autorizarea la plată şi plata efectivă a cererilor depuse anul trecut. Dintre cei 22.744 de fermieri care au depus cereri în 2015 şi-au primit banii 22.688, suma plătită ridicându-se la 102.377.837 lei.

Recomandările redacției