Printre intervenţiile gratuite de care pot beneficia persoanele asigurate se află RMN-ul, CT-ul, detartrajul cu ultrasunete şi periajul dentar,  manșoanele compresive, fotoliile rulante active şi ortezele pentru craniu , care vor putea fi făcute gratuit, începând cu data de 1 iulie. Sunt servicii care vor intra pe lista celor decontate de stat, alături de noi examene radiologice şi analize de sânge. Bolnavii care aşteaptă cu lunile o programare la RMN sau CT spun că noile măsuri sunt extraordinare, doar că oricum ajung la privat atunci când au nevoie de investigaţii de specialitate.

Din vară medicii de familie vor fi obligaţi să le facă pacienţilor riscograme pentru a depista din timp afecţiunile cardio-vasculare, oncologice sau bolile psihice.

Asiguraţii vor beneficia şi de servicii gratuite la medicul stomatolog, vorbim despre un detartraj şi un periaj profesional o dată pe an, dar şi despre o tomografie dentară, care este o investigaţie net superioară radiografiei clasice.

 

În România, sunt peste 3.300 cabinete stomatologice în contract cu Casa de Asigurări, iar plafonul lunar pentru fiecare medic va creşte până la 6.000 de lei în mediul urban şi 9.000 de lei la sate. Şi lista investigaţiilor imagistice care devin gratuite se lungeşte.

Vorbim de RMN-ul whole body care porneşte undeva la 2.000 de lei, adăugând substanţa de contrast poate urca până la 2700 de lei, chiar 3.000 de lei RMN-ul de şold.

 

Începând cu 1 iulie se decontează şi manșoanele compresive, fotoliile rulante active şi ortezele pentru craniu. În plus, în cadrul serviciilor de îngrijire la domiciliu asiguraţii vor putea beneficia de logopedie individuală şi recoltarea de acasă a probelor pentru analize.

Recomandările redacției