La data de 19.10.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Caraș-Severin împreună cu polițiști din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin pun în aplicare 15 mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Caraș-Severin, Timiș, Arad şi Bihor într-o cauză penală privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și contrabandă.
Din cercetările efectuate a rezultat că în perioada 2022 – octombrie 2023, pe raza celor trei județe s-a constituit și a acționat un grup infracţional organizat, format din 16 cetățeni români și un cetățean sârb, care a introdus în România țigarete provenite din Serbia și le-a distribuit pe ”piața neagră” prin persoane care sprijineau activitatea infracțională.
Pentru maximizarea câștigurilor, făptuitorii s-au organizat și au acționat pe trei paliere, respectiv aprovizionare, depozitare și distribuție.
Introducerea țigaretelor în România și transportul până la locurile de depozitare, s-au realizat prin folosirea unor autocamioane, iar pentru diminuarea riscului de a fi depistați, în cazul unor eventuale controale, conducătorii auto au folosit documente care atestau, în mod nereal faptul că marfa transportată constă în ambalaje din aluminiu.
Monitorizarea activității infracționale în perioada 2022 – octombrie 2023 a condus la realizarea mai multor prinderi în flagrant precum și la identificarea și ridicarea a peste 915.260 de ţigarete în cursul perchezițiilor domiciliare.
Audierile se vor desfășura la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Caraș Severin.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul BCCO Timişoara, BCCO Oradea, SCCO Arad, IPJ Caraș-Severin – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, jandarmilor din cadrul IJJ Caraș-Severin și Grupării de Jandarmi Mobilă „Glad Voievod” Timisoara și inspectorilor de la Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Regională Vamală Timișoara și Biroul Vamal de Interior Caraș-Severin.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. și Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și prezumția de nevinovăție.
Întrebați la Politia de Frontiera și Vama din Timiș ce au păzit?