Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a anunțat demisia din funcție, într-un mesaj publicat pe Facebook. Acesta spune că nu a vrut să afecteze activitatea executivului prin scandalul public în care a fost implicat în legătură cu studiile și „neglijențele ” din CV.

Roman își plânge acum de milă și se victimizează:

„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal sa afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanța sau comisie sa dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru “conectarea” în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit sa ma acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa sa îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Roman.

Noul ministru al digitalizării, Florin-Claudiu Roman, deține în CV lucrarea „Teoria sistemelor informaţionale”, despre care susține că a scris-o și a apărut la Editura Academiei Române, în 2006. Absolvent de economie, contabilitate și de ”Apărare şi securitate naţională”, această carte reprezintă singura legătură a sa cu domeniul Digitalizării. Volumul nu poate fi găsit nici la editură, nici la Biblioteca Națională, iar ministrul susține la cererea Libertatea că nu l-a găsit, într-o săptămână de căutări, nici acasă, la Alba Iulia. În schimb, există o carte cu același titlu, apărută la aceeași editură, dar cu autori diferiți, fără politicianul liberal printre ei, scriu cei de la Libertatea.

Legătura ministrului cu domeniul digitalizării este dată de lucrarea trecută în CV-ul de pe site-ul Camerei Deputaților „Teoria sistemelor informaţionale”, Editura Academiei Române, 2006. O documentare Libertatea nu a găsit nicio dovadă că această lucrare există. Titlul nu apare nici la Editura Academiei Române, nici la Biblioteca Națională a României, unde fiecare editură trimite mai multe exemplare de cărți, editura nu o cunoaște, profesorul lui Roman nu-și amintește de o asemenea carte, iar ministrul Florin Roman nu o mai găsește.

Roman n-a găsit cartea

Florin Roman a fost contactat de Libertatea, joi, 25 noiembrie, chiar în ziua votării guvernului. Ministrul digitalizării a rugat să fie păsuit „pentru că voi căuta lucrarea acasă, la Alba Iulia, sigur o am acolo, în bibliotecă și v-o aduc când revin la București”. „Așa știu, că a fost dată spre publicare la editură. Da, din ce știu era Editura Academiei Române”, a spus el. Ziarul a așteptat ca ministrul să descopere cartea.

Miercuri, 1 decembrie, Roman a revenit, după cum a promis. A spus că n-a găsit cartea și a argumentat că s-a mutat „de trei ori” de la data apariției lucrării. A insistat că a fost unic autor, nu a fost vorba de o carte pe care să o fi scris cu altcineva, dar că nu o găsește. În schimb, ministrul a trimis redacției Libertatea extrase din lucrarea sa de disertație, care se bazează, din spusele sale, și „pe acea lucrare”. În cele 10 pagini primite de la ministrul digitalizării nu se menționează lucrarea trecută de Florin Roman în CV – „Teoria sistemelor informaţionale”, Editura Academiei Române, 2006.

sursa: www.libertatea.ro

sursa foto: impact.ro

Recomandările redacției