aniversare scoala ianculuiDivergenţele de opinie dintre ministrul Educaţiei, Remus Pricopie şi premierul României Victor Ponta, privind soarta claselor pregătitoare par să fie lămurite la Arad, unde punctele de vedere ale noului şef al Educaţiei sunt împărtăşite de prin­cipalii factori implicaţi. Ministrul a afirmat recent că în anul şcolar vii-tor clasa pregătitoare va rămâne în şcoli.
„Clasa pregătitoare face parte din ciclul primar. Rămâne la şcoa­lă din punct de vedere metodo­logic. Pot fi şi excepţii, aşa cum au fost şi anul trecut din punct de vedere al locului fizic unde se va desfăşoară. În 97 la sută din cazuri clasa pregătitoare se desfăşoară în şcoli. Există cazuri speciale când nu au avut loc în şcoli şi ele funcţionează în continuare în grădiniţe“, a afirmat Remus Pricopie.
După ce ministrul Educaţiei susţinea că nu vor exista schimbări în ceea ce priveşte clasa 0, premierul Victor Ponta a declarat că, în opinia sa, clasa pregătitoare trebuie să revină la grădiniţă. Ponta a precizat însă că a discutat deocamdată doar telefonic cu ministrul Educaţiei, dar că va discuta şi direct cu acesta pentru a vedea cum poate fi pusă în aplicare măsura din acest an. „Mie mi se pare o greşeală declaraţia mi­nistrului Educaţiei şi vreau să îmi explice exact ce se poate face în acest an, pentru că eu cred că ar trebui clasa pregătitoare să rămână la grădiniţă“, a spus premi­e­rul.
Bulversarea sistemului
Opiniile premierului în ceea ce priveşte viitorul clasei pregătitoare nu sunt împărtăşite însă şi de reprezentanţii sindicatelor, şcolilor sau a grădiniţelor arădene. Dacă reprezentanţii unităţilor de învăţământ preşcolar susţin că stau destul de rău cu spaţiul, iar o eventuală trecere a clasei 0 la grădiniţe ar creea destule probleme, conducerile şcolilor sunt şi mai vehemente şi declară că o schimbare de acest gen ar bulversa întreg sistemul de învăţământ. „Dacă ini­ţial am avut unele reticenţe în ceea ce priveşte aducerea clasei pregătitoare în şcoală, ulterior am constatat că a prins foarte bine. Copiii s-au integrat foarte repede, sunt mult mai atenţi, mai disci­plinaţi şi le prinde foarte bine mediul şcolar. Este un lucru foar­te benefic pentru ei. Din punctul meu de vedere, clasa pregătitoare trebuie să rămână aşa cum a început, adică în şcoli. O schimbare ar bulversa tot sistemul, de la copii, cadre didactice, şcoli, grădiniţe şi chiar părinţi. Am adus special învăţători să predea în aceste clase. Ce vom face cu ei dacă ni se vor lua cla­sele? Încep din nou reducerile de personal? Odată ce au intrat în sistem este foarte greu să schimbi tot“, ne-a declarat profesorul Eugen Bocăniciu, directorul Colegiului Naţio­nal „Vasile Goldiş“.
Sindicatele cer continuitate
Profesorul Dănuţ Ieneşescu, li­derul Sindicatului Democratic din Învăţământ, susţine că „federaţia noastră a transmis o scrisoare Ministerului Educaţiei, prin care ne-am manifestat opinia ca să se revină la ciclurile iniţiale. Cu toate acestea, nu suntem împotriva claselor pregătitoare. S-au făcut investiţii masive, iar clasele au fost echipate cu mobilier. Ar trebui ca aceste clase să rămână în cadrul şcolilor, iar numai acolo unde sunt probleme să fie trecute la grădiniţe. Indiferent însă care va fi decizia finală, cert este că aceasta va trebui respectată cel puţin zece ani de zile, indiferent de ceea ce se va întâmpla la nivelul clasei politice“.
Din punct de vedere al spaţiului, lucrurile sunt echilibrate în şcoli şi grădiniţe. Din punct de vedere al locurilor există mai multe în grădiniţe decât numărul de copii, raportat la cifrele de faţă. În momentul de faţă se lucrează la un recensământ al copiilor.

Recomandările redacției