Articol de Crina Dima 

Ieri, 22.02.2024, la UAV Arad Colegiul „Ghiba Birta” alături de cele trei școli colaboratoare: Liceul cu Program Sportiv Arad, Colegiul „Csiky Gergely” Arad, Liceul „Atanasie Marienescu” Lipova, cât și școlile partenere din toată țara, Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Arad, Casa Corpului Didactic „Alexandru Gavra”Arad, au susținit premierea/ finalitatea Proiectul Regional cu participare Internațională, intitulat DATINI ȘI OBICEIURI MULTICULTURALE DE CRĂCIUN ȘI ANUL NOU- DIN STRĂBUNI,DIN OAMENI BUNI, ediția a IV-a.

Coordonatorii Proiectului multicultural, prof.dr. Biț Lavina, prof.Vaida Margareta, prof Petcoviciu Oana, prof Dima Crina și prof. Fluieraș Lavinia au dorit să apronfundeze în rândul elevilor cunoașterea obiceiurilor – tradițiilor românești și etnice din dorința promovării diversității, concept susținut și de UNESCO ca learning to live together.

Prin urmare, la încheierea ediției a IV-a Proiectului Educativ a participat: Ministrul Secretar de stat FLORIN IONEL LIXANDRU și ROMEO MOȘOIU – consilier în cabinetul ministrului M.E. (on-line) cărora dorim pe această cale șă le mulțumim încă o data pentru implicarea, susținerea și efortul de a fi prezenți fizic, cât și on-line la proiectul nostru.

De asemenea, a participat MARIUS GӦNDӦR – inspector general al ISJ Arad; Inspectori din domeniul curriculumului, OVIDIU FLORIN TODERICI – director al CJRAE Arad; și ALINA PĂDUREAN – decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale – UAV, președintele comisiei de evaluare; dar și oficialități locale.

Aceștia, alături de profesorii participanți din țară,26 de județe, dar din Ungaria și Republica Moldova au avut un dialog extrem de plăcut pe baza ideii de multiculturalitate și interculturalitate urmărindu-se după premiere și un scurt program artistic cu o parte din premianți.

Așadar, Proiectul Educativ DATINI ȘI OBICEIURI MULTICULTURALE DE CRĂCIUN ȘI ANUL NOU- DIN STRĂBUNI DIN OAMENI BUNI, ajuns anul acesta la a IV-a ediție în acest an, a reușit să dovedească încă o data că multiculturalitatea însumează mai multe caracteristici, credințe, convingeri și orientări ale identităților individuale/colective . Toate cele precizate mai sus rezumă termenul de Cultură – sistem fundamental ce înglobează viziunea asupra lumii în care trăim, valorile și normele conform cărora acţionăm, limba pe care o vorbim– un întreg program care stabilește comportamentul nostru de zi cu zi.

prof coord. Crina Dima

Lasă un răspuns

Recomandările redacției