Cei 3.800 de tineri care finalizează anual studiile la facultățile de medicină din România nu se regăsesc în Colegiul Medicilor din România (CMR), iar destinația lor profesională rămâne necunoscută, a declarat Daniel Coriu, președintele CMR. El a explicat într-un interviu la Medika TV că mulți absolvenți obțin certificate profesionale pentru a lucra în străinătate, dar nu se știe dacă aceștia finalizează procesul de emigrare.

„Noi eliberăm un certificat profesional curent pentru cei care vor să profeseze în afara țării. Înainte de majorările salariale din 2017, emiteam aproximativ 1.500 de certificate pe an. Acum, numărul a scăzut la aproximativ 830, dar nu știm dacă acești medici au plecat efectiv”, a spus Coriu.

El a subliniat că, dacă absolvenții de medicină ar rămâne în țară, deficitul de medici ar putea fi rapid acoperit.

Noi nu ştim nimic despre absolvenţi, pentru că absolvenţii de facultate de medicină – şi vorbim de în jur de 3.800, cu tot cu studenţi străini, e adevărat – nu ştim unde sunt, dar oricum nu-i regăsim în Colegiu. Dacă noi am creşte numărul cu 3.000 pe an, am umple deficitul foarte rapid. Nu se întâmplă acest lucru”, adaugă Daniel Coriu.

 

Potrivit acestuia, există mecanisme la Ministerul Sănătății care ar putea urmări mai bine traseul absolvenților de medicină, însă lipsesc date clare despre câți dintre aceștia profesează în România sau aleg să plece în străinătate.

sursa edupedu

Recomandările redacției