Noile reglementări la lege publicate în Monitorul Oficial numărul 505, modifică şi completează Legea Salubrizării numărul 101/2006.

Noua lege vine cu o serie de clarificări în ceea ce priveşte colectarea deşeurilor municipale şi a deşeurilor colectate selectiv, precum şi obligaţiile şi drepturile administraţiei locale, populaţiei, agenţilor economici, instituţiilor publice şi operatorilor din domeniul salubrizării. Printre modificările mai importante amintim faptul că unităţiile administrativ-teritoriale au calitatea de deţinător legal al deşeurilor municipale şi al deşeurilor similare, depozitate în recipientele amplasate în aria lor teritorială. De asemenea, preluarea deşeurilor din recipientele şi containerele amplasate în punctele de colectare dă către alte persoane decât operatorii licenţiaţi pentru prestarea activităţii în aria de delegare respectivă constituie infracţiune de furt şi se pedepseşte potrivit legii. Nu în ultimul rând leagea vine să reglementeze problema pirateriei care nu a ocolit nici domeniul deşeurilor în sensul în care operatorii care nu au dreptul de colectare selectivă acţionează în aria unor unităţi administrative pentru care nu au delegare sau licenţă din partea ANRSC.

Legea face ordine şi în cazul celor ce refuză încheierea contractelor de salubrizare utilizând serviciul fraudulos astfel autorităţile administrative publice locale au obligaţia de să instituie taxe speciale.

Cei care nu respectă noile prevederi legale riscă un dosar penal pentru infracţiunea de furt şi amenzi contravenţionale între 500 şi 1000 de lei pentru cei care refuză încheierea de contracte pentru plata serviciului de salubrizare şi pot ajunge până la amenzi de 5000 lei la 15000 lei.

Emilian Ciorogariu

Recomandările redacției