Croația – Belgia  0-0  (Grupa F)

  • 1 decembrie, ora 17:00
  • Ar-Rayyan, „Ahmad Bin Ali Stadium“
  • Au marcat:
  • Cartonașe galbene: Dendoncker
  • Croația: Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modric (cpt), Brozovic, Kovacic (90+2. Majer) – Kramaric (64. Pasalic), Livaja (64. Petkovic), Perisic. Antrenor: Zlatko Dalic.
  • Belgia: Courtois – Dendoncker (72. Tielemans), Alderweireld, Vertonghen – Meunier, Witsel (87. Witsel), De Bruyne (cpt), Castagne – Trossard (58. T. Hazard), Mertens (46. Lukaku), Carrasco (72. Doku). Antrenor: Roberto Martinez
  • Arbitri: Central: Anthony Taylor (Anglia) / Asistenți: Gaby Beswick (Anglia), Adam Nunn (Anglia) / Oficial 4: Istvan Kovacs (România) / Rezervă asistent: Mihai Artene (România)/ VAR: Marco Fritz (Germania), Tomasz Kwiatkowski (Polonia). Rafael Foltyn (Germania), Benoit Millor (Franța) / Rezervă VAR: Jan Seidel (Germania)  

Un meci care a făcut dreptate în ambele părți, chiar dacă belgienii în finalul partidei au ratat câteva ocazii uriașe. S-au trezit însă mult prea târziu și au plătit tribut faptul că pe tot parcursul celor trei partide au evoluat fără vână, fără idei iar astăzi și-au asumat riscuri abia când erau cu cuțitul la os. Prima repriză a fost destul de echilibrată și plictisitoare, cu câte o ocazie bună de fiecare parte (Perisic respectiv Merteens) și un penalty anulat croaților după ce VAR-ul a identificat un ofsaid. Repriza secundă este mult mai animată și e deschisă cu o ocazie a lui Lukaku, intrat la pauză. Croații dau semne că vor să riște să fie surprinși de un gol care poate cădea oricând și forțează victoria dar Courtois are două intervenții excelente la Brozovic și Modric. Carrasco ajunge la 7 metri de poartă dar e blocat, mingea ricoșează la Lukaku dar acesta nimerește bara. Belgianul are o nouă ocazie uriașă la o eroare a lui Lovren dar nu reușește să împingă mingea în poarta goală. Modric amenință poarta dar Courtois e din nou la post. Finalul este dramatic, cu același incredibil de ghinionist Lukaku ratând trei ocazii rarisime. La primele două mingea a fost deviată în el și, chiar dacă se afla la câțiva metri de poartă, uriașul atacant n-a reușit să controleze atingerea mingii care s-a dus oriunde numai spre linia porții nu, iar apoi cu două minute înainte de final Gvardiol îi suflă la doi metri de poartă golul izbăvitor, din vârful ghetei. Belgienii pot invoca ghinionul, în special în ultimele 30 de minute, dar n-au nicio scuză pentru restul de 240 din acest turneu. Croația reușește o calificare chinuită dar e departe de imaginea echipei care acum 4 ani nu se oprea decât în finală.

Canada – Maroc  1-2 (1-2)  (Grupa F)

  • 1 decembrie, ora 17:00
  • Doha, „Al Thumama Stadium“
  • Au marcat: Aguerd (41 – aut) / Ziyech (4), En Nesyiri (23)
  • Cartonașe galbene: Hoilett, Osorio, Adekugbe, Vitoria
  • Canada: Borjan (cpt) – Johnston, Vitoria, Miller – Hoilett (76. Wotherspoon), Osorio (65. Laryea), Kaye (60. Hutchinson), Adekugbe (60. Kone) – Buchanan, Larin (60. David), Davies. Antrenor: John Herdman.
  • Maroc: Bono – Hakimi (85. Jabrane), Aguerd, Saiss (cpt), Mazraoui – Ounahi (77. El Yamiq), Amrabat, Sabiri (64. Amallah) – Ziyech (76. Hamdallah), En Nesyiri, Boufal (64. Aboukhal). Antrenor: Walid Regragui.
  • Arbitri: Central: Raphael Claus (Brazilia) / Asistenți: Rodrigo Figueiredo (Brazilia), Danilo Simon Manis (Brazilia) / Oficial 4: Yoshimi Yamashita (Japonia) / Rezervă asistent: Michael Orue (Peru) / VAR: Juan Bascunan (Chile), Juan Martinez (Spania), Roberto Diaz Perez Del Palomar (Spania), Leodan Gonzalez (Uruguay) / Rezervă VAR: Pau Cebrian Devis (Spania)

Deși aveau și varianta remizei pentru calificare, Marocul n-a lăsat nimic la voia hazardului și a abordat meciul așa cum trebuie să o facă o echipă care vrea să se califice, în fața uneia care nu mai are nicio miză în turneu. Ce-i drept africanii au și beneficiat de un cadou de la portarul Borjan în minutul 4 iar Zyiech a spus mulțumesc și a trimis precis mingea în poarta goală. Reușita le-a dat aripi marocanilor care au făcut repede 2-0 și au continuat să domine, până când în finalul reprizei Aguerd a deviat nefericit un balon pe care portarul Bono n-a mai reușit să-l scoată de pe traiectoria către poartă. Peste câteva minute același Aguerd, aflat în ofsaid, l-a incomodat pe portarul advers la un gol marcat de En Nesyri, astfel că reușita marocanilor a fost anulată. Repriza secundă, copleșită probabil de miza unei calificări care era atât de aproape, Marocul a stat la cutie și s-a apărat eficient. Canadienii au căutat un punct de palmares, au fost aproape să-l obțină la bara lui David, dar în cele din urmă au terminat învinși și al treilea meci. În acest timp în tabăra marocanilor s-a instalat nebunia, jucători și suporteri sărbătorind extrem de expansiv calificarea meritată în optimi.

Japonia – Spania  2-1 (0-1)  (Grupa E)

  • 1 decembrie, ora 21:00
  • Ar-Rayyan, „Khalifa International Stadium“
  • Au marcat: Doan (48), Tanaka (51) / Morata (11)
  • Cartonașe galbene: Itakura, Taniguchi, Yoshida
  • Japonia: Gonda – Itakura, Yoshida (cpt), Taniguchi – Ito, Tanaka (87. Endo), Morita, Nagatomo (46. Mitoma) – Kubo (46. Doan), Maeda (62. Asano), Kamada (68. Tomiyasu). Antrenor: Hajime Moriyasu.
  • Spania: Simon – Azpilicueta (46. Carvajal), Rodri, P. Torres, Balde (68. Alba) – Gavi (68. Fati), Busquets (cpt), Pedri – Williams (57. F. Torres), Morata (57. Asensio), Olmo. Antrenor: Luis Enrique
  • Arbitri: Central: Victor Gomes (Africa de Sud) / Asistenți: Zakhele Siwela (Africa de Sud), Souru Phatsoane (Lesotho) / Oficial 4: Salima Mukansanga (Rwanda) / Rezervă asistent: Malick El Hadju Samba (Senegal) / VAR: Fernando Guerrero (Mexic), Armando Villarreal (SUA), Kyle Atkins (SUA), Adil Zourak (Maroc) / Rezervă VAR: Nicolas Taran (Uruguay)

Japonia a lovit din nou, așa cum a făcut-o în meciul cu Germania, revenind de la 0-1 la pauză. Spania a deschis scorul rapid și, cum și în celălalt meci, Germania avea 1-0 și domina copios, părea că lucrurile se îndreaptă spre un deznodământ „standard“. Doar la la pauză, de la vestiare au revenit alte echipe. Japonezii, precum un commando ninja au lovit de două ori năprasnic, prin Doan și Tanaka. La al doilea gol, în secundele premergătoare marcării acestuia mingea pare că depășește linia de aut, toată lumea a fost convinsă că VAR-ul va anula golul cu tehnologia nu te pui; a detectat probabil un micron de suprafață care a pișcat linia, astfel că golul a fost valabil. De aici încolo Japonia s-a apărat cu dedicate totală față de cauză, în fața unor iberici cu gândul la sferturile competiției. Perioada în care în celălalt meci Costa Rica a preluat conducerea a fost prea scurtă pentru ca armada roșie să fie scurtcircuitată de panică. Germania a revenit în meci asigurând calificarea Spaniei, iar aceasta și-a petrecut ultimele 10 minute încercând să evite pe cât se poate marcarea unui gol care ar fi adus-o în sferturile de finală față în față cu Brazilia. La final, toată lumea de pe „Khalifa International Stadium“ a fost mulțumită.

Costa Rica – Germania  2-4 (0-1)  (Grupa E)

  • 1 decembrie, ora 21:00
  • Al Khor, „Al Bayt Stadium“
  • Au marcat: Tejeda (58), Neuer (70 – aut) / Gnabry (10), Havertz (73, 85), Fullkrug (89)
  • Cartonașe galbene: Duarte
  • Costa Rica: Navas (cpt) – Fuller Spence (74. Bennette), Watson Manley, Duarte, Vargas, Oviedo (90+3. Contreras) – Campbell, Borges, Tejeda (90+3. Wilson), Aguilera (46. Salas) – Venegas (74. Matarrita). Antrenor: Luis Fernando Suarez.
  • Germania: Neuer (cpt) – Kimmich, Sule, Rudiger, Raum (66. Gotze) – Goretzka (46. Klostermann), Gundogan (55. Fullkrug), Musiala – Sane, Muller (66. Havertz), Gnabry. Antrenor: Hansi Flick.
  • Arbitri: Central: Stephanie Frappart (Franța) / Asistenți: Neuza Back (Brazilia), Karen Diaz Medina (Noua Zeelandă) / Oficial 4: Said Martinez (Honduras) / Rezervă asistent: Walter Lopez (Honduras) / VAR: Drew Fischer (Canada), Jerome Brisard (Franța), Kathryn Nesbitt (SUA), Massimiliano Irrati (Italia) / Rezervă VAR: Corey Parker (SUA)

Germania a intrat pe teren cu determinarea de a rezolva pe cont propriu calificarea, fără a mai aștepta niciun rezultat indirect. Sigur, asta implica o victorie cu cel puțin 8-0, dar dacă e cineva capabil ca la Mondial să producă relativ frecvent astfel de scoruri, nemții sunt aceia; mai ales că aveau pe bancă și în teren ADN-ul Bayern, care a mai făcut astfel de isprăvi și prin Champions League. Și, cum Gnabry a deschis scorul după doar 10 minute, totul părea posibil. Doar că „los ticos“, după umilința cu Spania, și-au propus să evite cu orice preț una similară și în fața Germaniei, astfel că s-au așezat cu absolut toată echipa în propriul care, făcând imposibil pentru jucătorii tehnici ai nemților să-și croiască drum spre poartă printr-un asemenea hățiș, în maniera „Spania copy paste“ uzitată de nemți de ceva vreme. În plus, că tot am amintit de Spania, aceasta deschidea și ea scorul cu Japonia, ceea ce a indus echipei germane o stare de confort călduț, care se va dovedi din păcate fatal de înșelător. Veștile din startul reprizei secunde, cum că Japonia a întors scorul, i-au năucit efectiv pe nemți care vreme de jumătate de repriză n-au înțeles ce se întâmplă. Cei care au reacționat au fost costaricanii, care și-au dat seama că în noul context, o victorie îi califică. Au egalat prin Tejeda, au continuat să iasă la atac și autogolul lui Neuer a trimis Grupa E într-un scenariu absolut halucinant, cu Japonia și Costa Rica echipe calificate respectiv Spania și Germania acasă. Totul a durat însă doar 3 minute, pentru că Havertz a egalat cu un gol venit de nicărieri, moment în care nemții s-au trezit. Musiala a lovit bara de două ori, a mai avut câteva ocazii și în cele din urmă Havertz și Fullkrug au dus scorul la diferența necesară pentru calificare, cu condiția ca Spania să egaleze Japonia. Lucrul acesta nu s-a întâmplat iar Germania bifează o rușine istorică: al doilea Mondial consecutiv pe care-l părăsește din faza grupelor.

Iată configurația finală a grupelor E și F

În urma partidelor din aceste grupe, s-au stabilit următoarele optimi de finală:

  • Japonia – Croația
  • Maroc – Spania  

Astăzi au loc ultimele 4 meciuri din faza grupelor, după următorul program:

  • 17:00  Coreea de Sud – Portugalia  (Grupa F)  /  TVR 2
  • 17:00  Ghana – Uruguay  (Grupa F)  /  TVR 1
  • 21:00  Camerun – Brazilia  (Grupa E)  /  TVR 1
  • 21:00  Serbia – Elveția  (Grupa E)  /  TVR 2

Recomandările redacției