Nedeia nu este doar un cuvânt, după cum spunea profesorul Radu Popoviciu, ci un simbol viu al identității oamenilor locului, o tradiție străveche ce aduce împreună cântecul, jocul, portul popular, meșteșugul și gustul bucatelor alese.
Nedeia Țării Hălmagiului este despre comunitate, rădăcini și bucuria de a fi împreună. Despre păstrarea vie a spiritului hălmăgean și datoria de a transmite mai departe valorile autentice românești.
Este ziua în care comunitatea din Hălmagiu își deschide larg porțile și își primește cu căldură, generozitate și mândrie oaspeții, într-o atmosferă de sărbătoare autentică.
“Nedeia Țării Hălmagiu este sărbătoarea noastră de suflet, prilej de bucurie, mândrie și întâlnire între generații. Astăzi, sub cerul binecuvântat de Dumnezeu, al Munților Apuseni, ne adunăm cu toții, fii ai satului, politicieni, prieteni, artiști și oaspeți, pentru a cinsti istoria, cultura și valorile care definesc Țara Hălmagiului.

Temperaturile ridicate nu au ținut oamenii în casă astăzi la „Nedeia Ţării Hălmagiului”, care a strâns lume multă, într-o atmosferă bună.
Nedeia de la Hălmagiu este un eveniment de referință în viața culturală a acestei frumoase și binecuvântate zone, având un impact semnificativ asupra conservării și promovării patrimoniului cultural local, fiind ultima nedeie din an de pe Valea Crișului Alb.
Sărbătoarea de astăzi este o manifestare a tradiției, a muzicii, a conexiunii între oameni, obiceiurilor, dansului în primul rând, a veseliei și vieții artistice zonale.

Le doresc tuturor locuitorilor comunei Hălmagiu, dar și oaspeților noștri la mulți ani”, a declarat Gheorghe Dărău, primarul comunei Hălmagiu.

Prezență numeroasă 

Evenimentul de tradiție „Nedeia Țării Hălmagiului” s-a desfășurat pe parcursul a două zile, sâmbătă și duminică.
În prima zi a avut loc un Off-road demonstrativ, pe platoul din spatele centrului fructexport Hălmagiu.
Seara a fost organizat un concert susținut de „Junii Hălmagiului”, Anastasia Nan, Cosmin Cascadoru, Ioana Gavrilă și formația Kreative Band, în Parcul Central Hălmagiu.
Duminică, de la ora 16:00 a avut loc spectacolul „Nedeia Țării Hălmagiului”, tot în Parcul Central Hălmagiu, care a devenit arhiplin.
Programul de duminică a început cu o slujbă religioasă de Te Deum, urmat de un spectacol artistic susținut de elevii Liceului Tehnologic Moga Voievod din Hălmagiu, cu grupul vocal și formația de dansuri. Au interpretat: Filip Georgiana, Rus Raluca, Andra Tisca, Rareș Tat, Colf Alexandra, Golea Nicolas, Sofia Tisca, Golea Elisa, Tolentino Anastasia și Betea Andreea.
Prezentatorul evenimentului a fost prof. Radu Popoviciu, extrem de inspirat, ca în fiecare an.
Pe scenă au urcat apoi artiștii deja consacrați precum Iasmina Marta, Iasmina Morar, Frații Tulea, Vatra Arădeană, Luiza Ghilea, Denisa Pascu, Florica Tomoiagă și Cosmin Marta.
Publicul s-a simțit atât de bine, încât a cedat nevoii de a juca. Mai multe hore au fost întinse de-a lungul programului artistic.
Toată lumea s-a simțit bine, iar prezența foarte numeroasă este o dovadă în plus că evenimentul a fost din nou organizat la cele mai exigente standarde.

De la București am ajuns la Hălmagiu, să fiu alături de localnici la Zilele Comunei. Prin locurile acestea respiră istoria Ardealului – aici au construit moții o mișcare de rezistență bazată pe patriotismul și iubirea de familie a fiecărui gospodar. Aici avem astăzi oameni care duc mai departe tradițiile vechi, cu mândrie și onoare. La Hălmagiu, astăzi comunitatea privește spre viitor cu respect față de trecut. Este o lecție pe care mi-o însușesc și eu! Îl felicit pe domnul primar Gheorghe Dărău pentru organizarea evenimentului, dar și pentru proiectele de dezvoltare a comunei.

La mulți ani, Hălmagiu!”, a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Live-uri pe pagina de Facebook a Glasul Aradului.




Lasă un răspuns

Recomandările redacției