Nedeia Țării Hălmagiului – un eveniment de excepție.

Nedeia de la Hălmagiu încheie toate nedeile de pe Valea Crișului, rămânând doar Târgul de fete de pe Muntele Găina, ultimul eveniment de amploare. Deci toate nedeile au niște date stabilite din tradiție, legate de anumite sărbători de peste an. De obicei s-au ținut duminica în unele zone, în alte locuri s-au mai decalat și s-au ținut și sâmbăta și s-au mai adăugat și alte activități culturale.

La Hălmagiu, Nedeia nu și-a schimbat data, doar locația. Înainte a fost la gară la Hălmagiu, după care pe Dealu Sortocului, iar acum, în cele din urmă, a ajuns în parcul din centrul Hălmagiului – un spațiu foarte bine ales și frumos. Chiar așa mi-a spus edilul șef Gheorghe Dărău săptămâna care a trecut, în cadrul unei discuții pe care am avut-o cu domnia sa.

Duminica ce tocmai s-a încheiat au avut loc multe activități culturale în județul nostru.

Publicul prezent însă la toate aceste activități de duminică nu a putut să concureze cu Hălmagiu, ceea ce eu știu foarte bine pentru că particip de zeci de ani la Nedeia de la Hălmagiu. Atâta lume nu am văzut, chiar dacă sunt conștient că vor mai fi comentarii. Am luat chiar pulsul oamenilor prezenți și în special al celor în vârstă.

Ce a făcut o prezență atât de mare? Organizarea, în primul rând. Apoi doi ani stați la izolare, dar a fost un program cultural super organizat de către primărie, Consiliul Local, Centrul Cultural Județean și Consiliul Județean, iar cântăreții nu au dezamăgit publicul cu buchetul de cântece noi în repertoriu – este vorba de Puiu Codreanu – om al locului, Simona Costin și Ionuș Mateș, Diana Selagea și Lucian Zadiac.

Casa de Cultură din Brad întotdeauna a avut program și ansamblu de dansuri și cântăreți buni. Au mai participat tineri care vor să se afirme pe scena populară mare.

Deci programul care a avut loc duminică la Hălmagiu eu nu știu să fi fost vreodată la un asemenea nivel de înalt.

Așa cum am fost educați cu sfințenie de către părinții și strămoșii noștri, care au avut frică de Dumnezeu și de cele sfinte și respect și recunoștință față de Biserica noastră ortodoxă strămoșească, orice lucru la români începe, sau ar trebui să înceapă, cu o rugăciune sau o slujbă adresată bunului Dumnezeu. La Hălmagiu, slujba a fost susținută de un sobor de preoți, după care edilul comunității Gheorghe Dărău a declarat: Sunt bucuros că am reușit să organizez o asemenea manifestare. După doi ani de pauză în care nu s-au putut organiza activități culturale, am reușit să organizăm un eveniment excepțional cum nu a mai fost la Hălmagiu.

Reușita acestui eveniment deosebit s-a datorat implicării întregii noastre comunități, a Consiliului Local, cât și a echipei mele cu care am lucrat și de această dată foarte bine.

Mă simt mândru că ați fost lângă mine în acest moment de sărbătoare, reușita evenimentului ați fost voi dragi cetățeni, un public numeros atât din comună, cât și din județele învecinate.

Țin să mulțumesc elevilor si profesorilor de la Liceul Tehnologic «Moga Voievod» Hălmagiu, preoților pentru slujba de începere a evenimentului, dansatorilor și soliștilor care ne vor inveseli ziua, oficialităților care participă alături de noi la eveniment și tuturor celor implicați pentru ca evenimentul să fie unul reușit.

A urmat cuvântul domnului Gheorghe Falcă, europarlamentarul arădean pe care de abia apucă cetățenii să-l audă vorbind politicianul de elită nu numai al Aradului dar și mai departe chiar și în Bruxel le-a urat hălmăgenilor „sănătate că aceasta este mai de preț și să fim întotdeauna mai buni uni cu alți atunci toate le vom învinge și încă odată vă doresc sănătate și succese în activitatea dumneavoastră multă sănătate și Doamne ajută“. După care a luat cuvântul deputatul Sergiu Bâlcea: „Vă doresc multă sănătate și să ne întâlnim și la anul cu bine“.

În cadrul acestei activități a fost premiat un elev de excepție: Bogdan Andrei Oană, absolvent al clasei a VIII-a de la Liceul Tehnologic Moga Voievod din Hălmagiu. Bogdan a obținut media 10 la Evaluarea Națională.

Deci primarul Gheorghe Dărău este alături de învățământ.

Au mai fost tineri care au urcat pe scenă: Denisa Pasc, Anastasia Roman, Oana Bogdan, Răzvan Onc, Robert Livada, Luiza Ghilea, Cosmin Cascadoru și mulți alții, iar spre finalul programului au venit și aici câțiva stropi de ploaie, deși nu a ținut nimeni cont de lacrimile alea de stropi de apă. Toată lumea a fost atentă la programul de pe scenă, un program și o organizare mai rar întâlnite.

După cum au precizat cei din public, nu știu să fi fost vreodată atât de multă lume. Totul depinde de organizare și program în astfel de activități, unde poți să primești notă de la public, care să te ridice sau să te coboare. În cazul proaspăt alesului primar al comunei Hălmagiu, acesta le-a dat lecții la unii, așa că urmați exemplul de la activitatea organizată de dumnealui: Nedeia de la Hălmagiu.

Recomandările redacției