Nici Austria nu recomandă vaccinul AstraZeneca pentru persoanele de peste 65 de ani

0
222

Austria urmează exemplul Germaniei și recomandă folosirea vaccinului AstraZeneca doar pentru persoanele sub 65 de ani. Comisia Naţională de Vaccinare spune că nu există suficiente date pentru a stabili cât de eficient este acest ser în cazul vârstnicilor. În același timp, aceiași oficiali spun că vaccinul în cauză poate fi utilizat, totuși, și la persoanele mai în vârstă, dacă există probleme logistice cu cele de la Pfizer şi Moderna.

Săptămâna trecută, Germania făcea o recomandare similară legată de vaccinul AstraZeneca, din cauza faptului ca testele clinice nu au luat în calcul suficiente persoane din aceasta categorie de vârstă. 

Comisia Naţională de Vaccinare a Austriei a recomandat luni autorităţilor sanitare ale acestei ţări să administreze vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca-Oxford numai persoanelor cu vârste între 18 şi 65 de ani.

„Datele privind imunitatea şi securitatea sunt comparabile cu cele ale oamenilor mai tineri. Dar din cauza dimensiunii reduse a eşantionului (în testele clinice) nu putem confirma cu siguranţă eficacitatea (vaccinului AstraZeneca) pentru această grupă de vârstă’”, explică într-un comunicat comisia menţionată, potrivit Agerpres.

Când este recomandat vaccinul AstraZeneca

Totuşi, comisia spune că în cazul unor probleme logistice care ar împiedica administrarea celorlalte două vaccinuri anti-COVID-19 autorizate în UE, cele produse de BioNtech/Pfizer şi Moderna, atunci poate fi folosit vaccinul AstraZeneca şi pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Şi în Germania comisia de vaccinare (STIKO) şi-a reiterat vineri recomandarea ca vaccinul AstraZeneca să nu fie administrat persoanelor cu vârste de peste 64 de ani.  „Ţinând cont de datele disponibile, vaccinul (AstraZeneca) nu este recomandat la ora actuală decât persoanelor cu vârste între 18 şi 64 de ani (…) Nu există suficiente date pentru a se pronunţa asupra eficacităţii vaccinului la persoanele cu vârste de la 65 de ani în sus”, explică această comisie ce reuneşte experţi germani.

Italia, la rândul ei, nu recomandă vaccinul AstraZeneca persoanelor de peste 55 de ani, din aceleaşi motive. 

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat acest vaccin împotriva COVID-19 pentru toate vârstele începând cu cea de 18 ani, fără a face alte recomandări.

Potrivit evaluării autorităţii sanitare din Marea Britanie, ţară unde vaccinul AstraZeneca este deja administrat populaţiei, acesta oferă un răspuns imun bun în cazul persoanelor vârstnice, deşi în prezent există puţine date despre nivelul precis al protecţiei.

Sursa: https://www.digi24.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.