Campania lunii februarie cu tema Sănătatea Mintală – „Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!” a fost promovată de către reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Arad în unități de învățământ și case de tip familial din județul Arad pe tot parcursul lunii.

 

Sănătatea mintală este un drept fundamental al omului, acesta incluzând dreptul de a fi protejat de riscurile pentru sănătatea mintală, dreptul la servicii de îngrijire disponibile, accesibile, acceptabile și de bună calitate, dar și dreptul la libertate, independență și incluziune în comunitate.

 

Sănătatea mintală este un lucru vital și ne afectează viața în multe feluri. Ne permite să funcționăm și să prosperăm ca indivizi, membri ai familiei și ai comunității. Ne ajută să facem față stresului și să ne adaptăm la schimbare. Ne permite să construim relații sănătoase și să ne conectăm cu alți oameni.  Ne sprijină în procesul de  învățare și ne ajută să lucrăm productiv.

 

Există multe tipuri de tulburări mintale. Ele sunt, în general, caracterizate printr-o combinație de gânduri, percepții, emoții, comportamente și relații anormale cu ceilalți. Acestea includ: depresia, tulburarea bipolară, schizofrenia și alte psihoze, demența și tulburările de dezvoltare, inclusiv autismul.

 

Copilăria și adolescența sunt etape importante ale vieții în ceea ce priveşte sănătatea mintală și starea de bine a oamenilor. Este perioada în care tinerii îşi dezvoltă autonomia, autocontrolul, interacțiunea socială, capacităţile de învățare. Totodată, capacitățile formate în această perioadă influențează în mod direct sănătatea lor mintală pentru tot restul vieții.

 

Intervențiile menite să favorizeze încrederea în sine și coeziunea familiei ar putea fi eficiente în prevenirea simptomelor depresive la băieții și fetele adolescente, indiferent de expunerea lor la evenimente negative. Studiile indică si faptul că intervențiile preventive care vizează acești factori de protecție potențiali ar putea fi deosebit de benefici în cazul adolescentelor.

 

„Luna de luna promovam sanatatea pe diverse teme si incercam sa ajungem in cat mai multe zone din judetul nostru pentru a disemina informatii medicale utile pentru o viata sanatoasa. Ne dorim ca prin aceste campanii de promovare a sanatatii sa ajungem la cat mai multi cetateni din toate categoriile de varsta. Directia de Sanatate Publica Arad doreste sa multumeasca tuturor pentru colaborare, implicare si interes. Promovarea sanatatii este un scop prioritar al institutiei noastre.” a declarat directorul executiv al institutiei, Irimie Cecilia Gabriela.

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției