Veterani şi lideri mondiali se întâlnesc în Normandia pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la debarcarea din 6 iunie 1944, denumită şi Ziua Z, când peste 150.000 de soldaţi aliaţi au ajuns în Franţa pe mare şi pe calea aerului pentru a alunga forţele Germaniei naziste. În contextul în care războiul face ravagii în Ucraina, la graniţele Europei, comemorarea din acest an a acestui moment de cotitură în cel de-al Doilea Război Mondial va avea o rezonanţă specială, relatează Reuters.

Având în vedere că numărul veteranilor, mulţi dintre ei în vârstă de 100 de ani sau mai mult, se diminuează rapid, este probabil ca aceasta să fie ultima ceremonie majoră din Normandia care îi onorează în prezenţa lor. Aproximativ 200 de veterani, majoritatea americani sau britanici, vor lua parte la ceremonii pe parcursul întregii zile pe plajele măturate de vânt, care încă mai poartă cicatricele luptelor care au izbucnit în Ziua Z, cea mai mare invazie amfibie din istorie, în care au murit mii de soldaţi aliaţi.Printre cei care vor lua parte se numără Bob Gibson, în vârstă de 101 ani, care a făcut parte din al doilea val de soldaţi care au debarcat pe plaja Utah din Normandia. „Este ca şi cum s-ar fi întâmplat ieri. Nu v-ar veni să credeţi ce am văzut. Teribil. Unii dintre cei tineri nu au ajuns niciodată pe plaja principală… uneori te trezeşte noaptea”, a declarat el pentru Reuters.

Aniversarea are loc, de asemenea, într-un an cu multe alegeri, inclusiv pentru Parlamentul European, care au loc chiar în această săptămână, şi în SUA, în noiembrie, iar liderii vor face paralele cu cel de-al Doilea Război Mondial şi vor avertiza cu privire la pericolele izolaţionismului şi ale extremei drepte. „Democraţia este literalmente pe buletinul de vot în acest an”, a declarat preşedintele american Joe Biden înainte de a se deplasa în Franţa, spunând că nu trebuie să se renunţe la sacrificiile din Ziua Z.

Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, regele Charles al Marii Britanii, cancelarul german Olaf Scholz şi mulţi alţii IAU parte la această zi de omagiere, care va începe în jurul orei 0830 GMT (11.30, ora României) cu o ceremonie britanică la Ver-sur-Mer.Rusia, care a lansat o invazie la scară largă în Ucraina, în 2022, declanşând cel mai mare conflict armat din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, nu a fost invitată.În urmă cu 10 ani, după ce anexase ilegat Crimeea şi îşi trimisese „omuleţii verzi” în estul prorus al Ucrainei, preşedintele rus Vladimir Putin lua parte, însă, la evenimentele care au marcat a 70-a aniversare a debarcării din Normandia. Împreună cu liderii Franţei, Germaniei şi Ucrainei, el înfiinţa defunctul „format Normandia”, un grup de contact destinat soluţionării conflictului dintre Ucraina şi Rusia, care s-a concentrat atunci asupra regiunilor Donbas şi Crimeea. Zece ani mai târziu, cei patru nu mai organizează împreună întâlniri diplomatice la nivel înalt.În contextul în care războiul face ravagii şi în Orientul Mijlociu şi în alte părţi, unii dintre vizitatori şi-au dorit pace, în timp ce au adus un omagiu soldaţilor căzuţi la datorie la cimitirul american din Colleville-sur-Mer. „Este foarte emoţionant să vezi că atât de mulţi bărbaţi tineri sunt îngropaţi aici”, a declarat Brigitte Perdrix, în vârstă de 66 de ani, din oraşul Trouville, aflat în apropiere. „Un omagiu adus lor ar fi ca atrocităţile şi războaiele care se desfăşoară acum să înceteze. Ar fi ca un trandafir aşezat pe fiecare mormânt”, spune femeia. (sursa:news.ro)

Lasă un răspuns

Recomandările redacției