Preşedintele Federaţiei Române de Tenis de Masă, Cristinel Romanescu, a declarat, pentru agenția națională de presă, că cea mai mare realizare a federației în anul pandemic 2020 este calificarea echipei naţionale feminine la Jocurile Olimpice de la Tokyo, reuşită înainte de declanşarea pandemiei de coronavirus.
„Începutul anului a debutat cu un rezultat foarte bun, calificarea echipei naţionale feminine la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Şi, bineînţeles că automat am calificat şi la simplu pe cele două fete, Bernadette Szocs şi Eliza Samara. Apoi rezultatele au continuat la Campionatele Europene Under-21, unde am luat şase medalii, două de aur, două de argint şi două de bronz. Iar asta ne dă speranţe că generaţia următoare este pe drumul cel bun. Deci performanţa anului este calificarea echipei feminine la Tokyo, fetele sunt pe primul loc în clasamentul Federaţiei Române de Tenis de Masă. E clar cel mai bun rezultat din acest an. Apoi vin toţi aceşti sportivi tineri, Adina Diaconu, Rareş Sipoş, Cristian Pletea, Andreea Dragoman, cei care au obţinut medaliile la U21. După care sunt cei şi mai tineri, cadeţii de la Europa Top 10 care au luat medalii“, a spus oficialul FRTM, conform sursei citate.
„Din păcate, apoi toate motoarele s-au oprit în luna martie din cauza pandemiei, când am intrat în lockdown. Când s-a oprit totul, noi am adus sportivii în ţară, iar fiecare acasă a făcut antrenamente fizice, dar şi cu un robot, cu o masă de tenis în sufragerie… fiecare cum a putut, dar sub observaţia antrenorilor. Noi am încercat să ţinem flacăra aprinsă“, a adăugat el.
Romanescu susţine că pregătirea sportivilor români a fost una normală, dar s-a derulat în alte condiţii pe timpul pandemiei.
„Am reintrat în sălile de antrenament când ni s-a permis, adică în luna iunie. Însă tot calendarul internaţional a fost oprit, competiţiile majore programate anul ăsta au fost amânate, inclusiv Campionatele Mondiale… Dar cu toate acestea noi am continuat pregătirea. Impactul a fost ca la toate sporturile… Însă nu putem spune că nu ne-am pregătit bine, ci doar că pregătirea a fost altfel decât până acum. A fost diferit. N-am avut nici competiţii internaţionale… deci a fost ceva nou. Dar noi considerăm că ne-am făcut planul de pregătire şi de abia aşteptăm să trecem în anul următor“, a explicat Romanescu.
În opinia sa, absenţa competiţiilor internaţionale nu se va resimţi anul viitor.
„Eu sper că absenţa competiţiilor nu se va resimţi în 2021. Şi spun asta pentru că lunile astea, septembrie – decembrie, au avut loc campionatele naţionale, inclusiv unde activează sportivi de-ai noştri… Iar rezultatele sportivilor au foarte bune, ba chiar Adina Diaconu a fost peste aşteptări, învingând sportive mult mai bine clasate decât ea“, a declarat preşedintele.
Acesta a menţionat că FRTM a reluat competiţiile interne, însă cele internaţionale au lipsit cu câteva excepţii.
„În septembrie am reintrat în calendarul intern, din păcate nu şi în internaţional, pentru că nu au fost reluate competiţii majore. Doar Bernadette Szocs a fost la două competiţii de Cupă Mondială, în Taiwan şi China, ambele desfăşurate în sistem «bulă», dar au participat destul de puţini sportivi, pentru că unii nu au putut să călătorească“, a afirmat oficialul FRTM.
Anul următor va fi unul solicitant pentru sportivi în condiţiile în care competiţiile internaţionale majore au fost reprogramate până la Jocurile Olimpice, este de părere Romanescu. „2021 va fi un an destul de dificil şi solicitant, pentru că toate competiţiile majore, inclusiv calificările care au mai rămas pentru Jocurile Olimpice, sunt condensate în primele 4-5 luni. Aşa că va fi greu“, a explicat el.
Cristinel Romanescu susţine că România va avea cu siguranţă reprezentanţi şi în proba de dublu mixt la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
„Nu vreau să spun 100%, dar în proporţie de 99% avem calificată la Tokyo şi perechea la dublu mixt, Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs. Pentru că punctele pe care le au în clasamentul mondial şi locul pe care îl ocupă e ca o certitudine. Ca să explic, în momentul în care competiţiile internaţionale au fost oprite din cauza pandemiei, ei trebuiau să participe la un ultim concurs internaţional unde era proba de dublu mixt. Deci era nevoie doar să participe, nu să obţină vreun rezultat, şi erau 100% calificaţi. De asta spun că ei sunt ca şi calificaţi. Aşa că ei trebuie să mai participe la un concurs la dublu mixt, care însă încă nu e fixat în calendarul internaţional, şi sunt calificaţi“, a menţionat preşedintele, conform agerpres. 

Recomandările redacției