În perioada minivacanței prilejuită de Sfânta Maria Mare (11.08 – 15.08.2023), peste 130 de pompieri arădeni s-au aflat zilnic, la datorie, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor. Astfel, pe parcursul celor cinci zile, la nivelul județului Arad, pompierii salvatori au intervenit pentru gestionarea a 166 intervenții în situații de urgență.
Majoritatea intervențiilor au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 154 solicitări. Totodată, în perioada de referință, salvatorii au intervenit pentru stingerea a 7 incendii, precum și în alte 5 intervenții în sprijinul comunităților, cum ar fi deblocarea persoanelor și asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor. Din totalul celor 7 incendii care au avut loc în perioada menționată, 5 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată și miriște), fiind afectate aproximativ 7 hectare de teren, iar 2 au fost înregistrate la coșul de fum al unei case din localitatea Buteni, respectiv la o casă din localitatea Brazii.
Având în vedere că temperaturile ridicate favorizează producerea și extinderea incendiilor de vegetație, vă atenționăm cu privire la faptul că folosirea focului deschis în apropierea terenurilor agricole este o acțiune periculoasă, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul înconjurător, deoarece flăcările se pot propaga într-un timp foarte scurt și pot afecta culturile agricole, locuințele, fondul forestier sau, în cele mai grave situații, pot provoca și victime.
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, pentru a gestiona rapid situațiile de urgență și pentru a acorda primul ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate. Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, precum și prin noua aplicație DSU, disponibilă gratuit pentru telefoanele cu sisteme de operare Apple și Android: App Store (https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)
Google Play (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson
Deschide fotografia

Recomandările redacției