Ioana Maria Lupașcu, pianistă a Filarmonicii din Ploiești, s-a stins din viață în cursul acestei dimineți. Artista se afla internată la Institutul Oncologic din București, după ce a fost diagnosticată cu o boală necruțătoare, scrie cancan.ro.

În urmă cu doar o săptămână, mai mulţi români i-au donat sânge pentru a o ajuta să rămână în viaţă. Ioana Maria Lupașcu se lupta de mult timp cu o boală nemiloasă. Din păcate, cunoscuta pianistă s-a stins din viață, astăzi, 31 august, la vârsta de 45 de ani.

Vestea cu privire la decesul pianistei a fost dată de către colegii din filarmonică.

Video: Hora Staccato – Ioana Maria Lupascu, la Arad: https://www.youtube.com/watch?v=4_KDV5eBbHg

„Cu sufletele îndurerate anunțăm trecerea în neființă a colegei noastre, Ioana-Maria Lupașcu. Deși oamenii buni nu câștigă întotdeauna, o vom ține minte pe Ioana ca o adevărată luptătoare, atingând cu dragoste persoanele din jurul ei și clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. Suntem recunoscători că ne-am putut afla în preajma unui spirit atât de frumos și a unei artiste desăvârșite, deși această călătorie a fost întreruptă prematur”, a transmis una dintre colegele Ioanei, pe pagina de Facebook.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, în București.

„Iubita mea colegă și prietenă de scenă Ioana Maria Lupașcu este nedrept uneori ce se întâmplă.
În toate aceste dimineți ai fost prezentă în gândurile mele cu speranța revederii, dar acum îmi lași doar amintirea concertelor noastre, a zâmbetului tău, a omului luminos, frumos și bun! Știi că erai tot timpul un zâmbet când repetam pentru recitalurile noastre și te rugam să vii tu cu partiturile și pentru mine. Îți mulțumesc Ioana, pentru tot”, a transmis Cezar Ouatu, pe Facebook.

O viață dedicată pianului

Ioana Maria Lupașcu a început să studieze pianul la vârsta de patru ani și a cântat pentru prima dată în public la vârsta de șase ani.

În anul 2000 a absolvit Conservatorul de Muzică din București, apoi a ales să-și continue studiile în Elveția la Conservatoire du Lausanne -unde a luat masteratul la Nivel de Virtuozitate. După 3 luni, artista a ales să se mute în Italia, devenind studentă a marelui pianist Lazăr Berman, la Accademia Europa di Musica.

După absolvirea celor trei ani de master în Spectacole Solistice, ea a avut șansa să lucreze cu maestrul Berman, care a definit-o „dincolo de orice îndoială o solistă cu posibilități tehnice și artistice”.

În România, Ioana Maria Lupașcu a cântat aproape în fața tuturor orchestrelor filarmonice: București (Orchestra Națională Radio și Bucharest Symphonic Pops, Filarmonica Națională București, Orchestra Operei Naționale București), Ploiești, Bacău, Botoșani, Cluj, Craiova, Tg. Mureș, Arad, Iași, Timișoara, Sibiu, Galați, Târgoviște, Constanta, Satu Mare).

sursa: cancan.ro

 

Recomandările redacției