Ploaia n-a reușit să știrbească din amploarea și originalitatea Festivalului Vânătorii de la Bata

0
390

bata 1 bata2 bata3 bata4Duminica trecută a fost încă o ediție de succes a originalei manifestări bătane în care publicului larg i se propune să vadă pe viu câteva din „secretele“ artei… vânătorii. Este vorba, firește, de Festivalul Național al Vânătorii, ajuns la a opta ediție și care se bazează pe inițiativa și efortul unui împătimit al genului: primarul Ion Micurescu – zis Badea Ion. Pensiunea „La Badea Ion“ a găzduit iar cu generozitate atât ampla etalare de exponate vânătorești cât mai ales continua agitație a foarte numeroșilor vizitatori, animați de dorința de a vedea cât mai mult; tinerii și copiii fiind cei mai încântați. Deși reprizele de ploaie și soarele s-au succedat periodic, vizitatorii nu s-au dat duși; dimpotrivă.
Despre vânătoare…
După slujba de binecuvântare, edilul Ion Micurescu a adresat salutul său celor prezenți și a încercat, glumind, să abată tuturor atenția de la vremea potrivnică. A continuat cu o substanțială expunere despre scopul acestui festival, descriind foarte pe scurt această veche îndeletnicire umană – vânătoarea, subliniind regulile ei drastice – respectate strict de adevărații vânători, despre aspectul economic și despre unele aspecte legislative noi. „Noi res­pectăm vânatul, jertfa lui și niciodată nu ne permitem să-l batjocorim. Vânătorii consacrați sunt oameni cu o bună educație, cu solide cunoștințe despre natură și despre vietățile ce trăiesc în sălbăticie dar sunt și buni… povestitori. Vânătoarea este o în­cleștare între om și sălbăticiune și noi îi aducem onorul nostru atunci când o răpunem. Această îndeletnicire este o îmbinare între sport, natură și cultură“.
Vorbitorii ce-au urmat au subliniat caracterul educativ și unicitatea lui dar și eforturile edilului bătan în a continua. Manifestarea a avut și în acest an invitați deosebiți veniți din tot județul și din cele vecine, reprezentanți ai AJVPS Arad, oameni politici locali, parlamentari, primari și numeroși… vizitatori copii, un aspect extrem de important pentru viitorul acestei îndeletniciri străvechi. O prezen­ță aparte a fost a senatorului Traian Igaș care – sprijinit activ de ajutoare măiestre a oferit tuturor (flămânzilor!) felii generoase de pită de Pecica cu unsoare de porc, cu boia și bucăți mărunte de ceapă roșie! Au mai fost: parlamentarii Claudia Boghicevici, Eusebiu Pistru, Ioan Șcheau, președintele Consiliului Județean, Adrian Țolea, prim-vicepreședintele PNL Arad Iustin Cionca, reprezentanți ai UVVG Arad, președintele Camerei de Comerț, Gheorghe Seculici, dr. Corina Crișan, reprezentanți din partea Primăriei Arad, primari din comune învecinate și nu numai.
Program încărcat
Specificăm câteva din probele festivalului: simularea unei vânători cu șoim, prezentarea grupelor și tradițiilor vânătorești specifice fiecărei grupe și evaluarea trofeelor, proba de ceaune cu preparate vânătorești, demonstrație de tras cu arcul, de lucrul cu câini hărțuitori la țarc: proba de mistreț. După festivitatea de premiere a urmat degustarea de produse vânătorești.
Spectacolul folcloric i-a avut la debut pe cei mai tineri dansatori ai zonei, coordonați de un inimos dascăl după care a urmat evoluția ansamblului Florile Mureșului din Vladimirescu; soliștii voacali: Larisa Horvath, Ionuţ Langa, Lioara Boscu, Nicolae Sporea. Sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii.
(F.B.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.