Doi fraţi care trăiau în gospodării alăturate au avut un conflict. A început cu o mică neînţelegere şi a luat amploare până când s-a produs dezbinare între cei doi. Totul a culminat cu un schimb de cuvinte dure, urmate de săptămâni bune de linişte…

Într-o dimineaţă, cineva a bătut la uşa fratelui mai mare. Când a deschis uşa a văzut un bărbat cu unelte de tâmplărie. „Caut de lucru pentru câteva zile“ – a zis străinul. „Poate aveţi nevoie de mici reparaţii aici, în gospodărie, eu v-aş putea ajuta“. „Da, a zis fratele mai mare. Am ceva de lucru pentru dumneata. Vezi acolo, pe partea cealaltă a râului, locuieşte vecinul meu. Mă rog, de fapt este fratele meu mai mic. Vreau să construiesc un gard de doi metri înălţime, nu vreau să-l mai văd. Eu plec la câmp, la treburile mele, dar aş vrea ca până mă întorc diseară, dacă se poate, să fie gata“.

Tâmplarul a muncit mult, măsurând, tăind, bătând cuie. Aproape de asfinţit, când s-a întors de la câmp fratele mai mare, tâmplarul tocmai terminase treaba. Uimit de ceea ce vede, fermierul a făcut ochii mari şi a rămas cu gura căscată. Nu era deloc un gard de doi metri. În locul lui era un pod care lega cele două gospodării peste râu.

Tocmai în acel moment vecinul lui, fratele cel mic, venea dinspre casa lui şi, copleşit de ceea ce vedea, şi-a îmbrăţişat fratele mai mare şi i-a spus: „Eşti un om deosebit să te gândeşti tu să construieşti un pod aşa de frumos după tot ce ţi-am spus şi ţi-am făcut! Iartă-mă, frate! Şi s-au iertat.

Tâmplarul, văzându-şi treaba terminată, începu să-şi adune uneltele ca să plece într-ale sale. „Aşteaptă, stai, i-a zis fratele cel mare. Mai stai câteva zile. Am mult de lucru pentru dumneata“. „Mi-ar plăcea să mai rămân, a spus tâmplarul, dar mai am multe poduri de construit…“

După ce la primul tur de scrutin au participat mai mult decât o duzină de pofticioşi la funcţia de Preşedinte al României, pentru turul al II-lea au rămas să se lupte Victor Ponta şi Klaus Iohannis. Ăştia doi meritau să ajungă aici, ceilalţi doisprezece fiind chiar de duzină. S-au înscris în cursă probabil ca să povestească nepoţilor că au fost cândva prezidenţiabili, deşi ştiau că nu aveau nici o şansă. Se vede asta după poziţia din clasament: duzina s-a situat grupată la demisolul clasamentului, în timp ce primii doi în penthouse.

Aceste două săptămâni care au mai rămas până la înfruntarea finală sunt numai bune pentru o discuţie tete a tete a lui Klaus Iohannis cu Victor Ponta. Din câte am văzut, cred că această confruntare va fi sigur dură, fără menajamente, dar va domina fair play-ul, veţi vedea. Va fi o premieră la noi! Posturile de televiziune România Tv, Antena 3, Realiatea Tv şi B1Tv s-au oferit să găzduiască aceste dezbateri.

Lumea se bazează pe o discuţie civilizată între cei doi întrucât ambii prezidenţiabili sunt echilibraţi, decenţi, nuanţaţi şi nezmuciţi, aşa cum erau pe vremuri ţărăniştii. Va fi aşa chiar dacă cei din echipele lor de campanie vor veni cu lucruri care să-şi descumpănească adversarii, să-i prindă nepregătiţi. Amândoi, atât Klaus Iohannis cât şi Victor Ponta au promis că doresc să vină unul în faţa celuilalt la televizor cu idei de guvernare, cu programe şi precepte viabile, nu cu mizerii şi măscări.

Aşteptăm cu interes dezbaterile televizate dintre cei doi.

Ar fi bine ca politicienii să construiască între ei nu numai ziduri, ar fi potrivit să mai construiască şi poduri.

Recomandările redacției