Preţurile petrolului au crescut cu mai mult de 4% după ce SUA au înăsprit sancţiunile împotriva exporturilor ruseşti de ţiţei, exacerbând îngrijorările legate de aprovizionare pe o piaţă energetică deja aflată într-un echilibru strâns, transmite CNBC. Contractele futures pentru ţiţeiul Brent, de referinţă la nivel internaţional, cu expirare în decembrie, s-au tranzacţionat în urcare cu 4%, la 89,4 dolari pe baril, în timp ce contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate din SUA, pe termen de o lună, au crescut cu 4,1%, ajungând la 86,3 dolari pe baril.

Revenirea la 90 de dolari pe baril vine după ce SUA au impus, joi, sancţiuni asupra a două companii de transport maritim despre care au spus că au încălcat plafonul preţului petrolului stabilit de G7, un mecanism menit să menţină fluxurile ruseşti pe piaţă, în timp ce frânează fondurile Rusiei pentru războiul din Ucraina.”Implementarea sancţiunilor noastre este esenţială pentru efortul nostru de a limita profiturile Rusiei din comerţul său cu petrol. Plafonul de preţ este conceput pentru a menţine curgerea petrolului rusesc în timp ce impune noi costuri Rusiei, nu pentru a reduce oferta de petrol”, a declarat un purtător de cuvânt al Trezoreriei pentru CNBC.  ”Într-adevăr, preţurile petrolului au scăzut în orele de după anunţ. Desigur, preţurile petrolului sunt sensibile la mulţi factori, inclusiv conflictul în curs din Orientul Mijlociu”, a adăugat acesta.  G7, Australia şi UE au implementat un plafon de preţ de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, pe 5 decembrie anul trecut. Acesta a venit alături de o măsură a UE şi a Regatului Unit de a interzice importurile maritime de ţiţei ruseşti.

Agenţia Internaţională pentru Energie a descris joi condiţiile pieţei drept ”pline de incertitudine”, dar a spus că războiul Israel-Hamas nu a avut încă un impact direct asupra aprovizionării fizice. AIE a încercat să atenueze preocupările pieţei spunând că este pregătită să acţioneze pentru a se asigura că pieţele rămân ”aprovizionate în mod adecvat” în cazul unei penurii bruşte de aprovizionare. Israelul nu este un mare producător de petrol şi nicio infrastructură petrolieră majoră nu circulă aproape de Fâşia Gaza. (sursa:news.ro)

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției