Pentru români, masa de Paște este o tradiție strămoșească și anual trebuie respectată ca la carte. Drobul, ouăle vopsite, cozonacul, pasca și vinul sunt elemente esențiale pentru servirea mesei de Paște, însă din cauza prețurilor tot mai ridicate, mulți sunt nevoiți să renunțe la unele mâncăruri tradiționale.
În 2025, pregătirea tuturor felurilor pentru Paște este o adevărată provocare, dat fiind bugetul insuficient, în raport cu prețurile din magazine, iar din această cauză se renunță la niște bucate. Am vizitat marile magazine și am calculat cât costă o masă de Paște gata preparată.
Cea mai ieftină posibilitate implică un buget mediu: o caserolă de 10 ouă fierte și vopsite costă 19,99 lei, în timp ce un kg de drob este 49,90 de lei, iar clasicul cozonac, de 500g, 25,49 de lei, pasca de 600g 31,99 de lei și vinul, simbolul sărbătorii, 27,99 de lei. În total, costul minim pentru o masă de Paște decentă este de 155,39 de lei.
Pentru cei care își permit să investească ceva mai mult în sărbătorire prețurile sunt: caserola cu 10 ouă fierte și vopsită costă tot 19,99 lei, un kg de drob de calitate superioară 75,80 de lei, mult îndrăgitul cozonac este 34,99 de lei, pasca 35,99, iar vinul roșu 49,99 de lei. În total, costurile se ridică la 216,76 lei.
Din aceste liste lipsește mielul, care nu se găsește din cauza febrei aftoase, apărută anul acesta în Ungaria. Prețurile finale ale listelor pentru masa de Paște se pot schimba în funcție de legumele și fructele cumpărate din piețele arădene. În Piața Miorița, vânzătorii pun la dispoziția potențialilor consumatori diverse sortimente de roșii de la 15 lei/kg până la 30 lei/kg, castraveți 13 lei/kg, salată verde 3,50 lei/kg, ardei gras 20 lei/kg, ridichi 1,50 leu/legătură.