Problema cu care se confruntă arădenii, de când a început școala: ,,Cu cine las copilul acasă?”

0
242

De când a început școala mulți arădeni se confruntă cu o mare problemă: cu cine lasă copilul acasă, după cursuri? Părinții au câteva variante în funcție de dorințe și buget. Prima variantă, cea mai bună zic părinții, sunt bunicii. Dar ce te faci cu cei care  nu au bunici. O vorbă din bătrâni spune că ,,cine n-are bunici să-și cumpere”, așa că părinții în disperare de cauză își cumpără un loc la afterschool sau o bonă. Mulți arădeni se plâng  că au un program de lucru foarte încărcat nu pot sta mai mult cu micuții lor și atunci apelează la variantele de rezervă.

 Dar cât costă o bonă la Arad? Pe internet sunt foarte multe persoane care îți oferă serviciile. O astfel de bonă scoate din buzunarul arădeanului sume cuprinse între 800 și 1500 lei în funcție de programul de lucru. Am găsit însă un anunț în care o persoană oferea 3000 de lei pentru îngrijirea a doi minori chiar și în weekend-uri. ,,Am încercat diferite variante și până la urmă am hotărât să luăm bonă. Suntem foarte mulțumiți. Pot zice că am avut noroc”, spune Marian. Tanti Florica e bonă de când a ieșit la pensie, și întodeauna a avut parte de copii cuminți. Înainte a lucrat într-o grădiniță, deci are o anumită experiență. ,,Sunt pensionară, dar nu mă descurc cu pensia că este destul de mică. Mă mai ajută fiica mea, dar și ea se descurcă destul de greu, așa că am hotărât să mă ocup de copii. Am nimerit copii foarte buni”, spune femeia.

 Dar nu întodeauna apelul la serviciile unei bone este cel mai potrivit însă,  și atunci părinții apelează la programul after school. Există școli în care funcționează programul ,,școală după școală”, parțial subvenționat de stat. Costurile sunt cele de masă (între 12-15 lei pe zi în funcție de școală) și ajung la circa 350 lei pe lună, în funcție de numărul de zile și de costul pe zi, însă aceste programe funcționează doar până la ora 16. Din acest motiv părinții preferă varianta privată, care este până la ora 18.00. ,,Ce simplu era la grădi. Stătea acolo până după-amiază, mânca, se odihnea, se juca și când îl luai era fresh, numai bun de petrecut timp împreună. Odată cu începutul școlii nu mai știm ce să facem cu copilul după școală. L-am înscris la un after privat și vom vedea”, spune o arădeancă.  

After school –ul privat este  cea mai întâlnită opțiune în rândul părinților de copii la școala primară. În Arad oferta este destul de mare, e și greu să nu găsești ceva.

Dar acestea au și dezavantaje. Majoritatea afterschool-urilor, din dorința de a justifica taxele, dar și de a ține copiii sub control, introduc foarte multe activități, care nu le lasă copiilor niciun moment de respiro. Prețurile la privați sunt și ele pe măsură și încep undeva de la 500 de lei și ajung până la 180 de lei pe lună în funcție de activități.

Sigur, ar mai fi și varianta “de pe vremea noastră”,în care copilul rămâne singur acasă. Dar părinții din ziua de astăzi nu au curajul părinților nostri, iar copii sunt mult mai dependenți deât eram noi.

 ,,Eu nu am curaj să las fata singură în casă, nu pentru că n-aș avea încredere în ea, dar pur și simplu nu aș sta liniștită și aș deveni obsedată să o  controlez. Nu aș mai putea să îmi fac nici treaba la serviciu așa cum ar trebui”, declară Simona, care are un program de lucru foarte încărcat în fiecare zi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.