Reflectând la ultimii patru ani, timp în care am avut onoarea să fiu primarul acestei comune, îmi dau seama că am trăit împreună un capitol plin de provocări, dar și de realizări remarcabile. Când mi-ați acordat încrederea voastră în 2020, lumea noastră era marcată de efectele unei pandemii globale, apoi a urmat un context internațional tensionat, cu războiul din Ucraina, de la granițele României, și o criză energetică fără precedent.

Primii doi ani ai mandatului meu au fost marcați de dificultăți economice, fonduri blocate și cheltuieli crescute, generate atât de pandemie, cât și de explozia prețurilor la energie și la tot ce înseamnă cheltuieli, materiale de construcții etc. În aceste condiții, era lesne de înțeles că fiecare proiect și fiecare promisiune păreau mai greu de atins. Și totuși, am stat împreună, uniți în convingerea că putem depăși aceste obstacole. Acest parcurs nu a fost ușor, însă a fost caracterizat de tenacitate și perseverență.

În ciuda opoziției uneori vehemente din Consiliul Local, unde cei de la PNL și PMP au încercat să blocheze proiectele noastre, am reușit să ne ținem ferm pe drumul stabilit și să îndeplinim o mare parte din promisiunile făcute, celelalte fiind în curs de implementare. Am continuat să investim în infrastructură, în educație și sănătate, și am adus îmbunătățiri în serviciile publice. Fiecare dintre aceste eforturi a fost o piatră de temelie pentru un viitor mai sigur și mai prosper pentru toți locuitorii comunei.

Nu am putut face toate acestea singur. Fiecare proiect realizat a fost un efort de echipă, susținut de angajații din administrația locală, de colegii din PSD Șicula și, cel mai important, de voi, cetățenii acestei comune, care ați fost, sunteți și veți fi întotdeauna sursa adevărată a dezvoltării comunității noastre. Împreună, am extins rețeaua de apă și am introdus rețeaua de gaz, am renovat școlile și dispensarele, am îmbunătățit infrastructura rutieră și am adus îmbunătățiri semnificative în viața cotidiană a fiecăruia dintre noi.

Acum, în pragul unor noi alegeri, vă cer să priviți nu doar la ceea ce am realizat, ci și la ceea ce putem construi împreună în următorii ani. Avem în față oportunitatea de a continua proiectele începute, de a deschide noi drumuri și de a asigura că Șicula nu doar supraviețuiește, ci prosperă. Viziunea mea pentru următorul mandat este clară: să consolidăm ceea ce am construit deja și să avansăm cu curaj și înțelepciune spre noi orizonturi.

În fața noastră se deschid posibilități nelimitate, iar cu hotărârea și sprijinul vostru, sunt convins că putem face față oricărei provocări. Vă invit să continuăm împreună acest proiect început în 2020, să scriem următorul capitol al istoriei comunei Șicula și să demonstrăm că, într-adevăr, „Numai împreună putem reuși!”

Cu respect și speranța reînnoirii încrederii voastre, a declarat primarul comunei Șicula, Adrian-Mircea Danciu.

În ultimii patru ani, am avut privilegiul să conducem împreună transformarea comunității noastre, punând bazele unor proiecte ambițioase care au adus și continuă să aducă îmbunătățiri semnificative în viața de zi cu zi a fiecărui cetățean. Datorită eforturilor noastre comune și a finanțărilor obținute atât de la bugetul local, cât și prin programe guvernamentale sau europene, am reușit să implementăm inițiative esențiale pentru infrastructura educațională, de sănătate și nu numai.

De la înființarea, extinderea și modernizarea rețelelor de utilități până la renovarea instituțiilor publice și îmbunătățirea serviciilor comunitare, fiecare proiect a fost gândit și executat cu scopul de a crea un mediu mai bun și mai sigur pentru toți locuitorii noștri. Așadar, haideți să aruncăm o privire asupra realizărilor noastre recente și a planurilor de viitor care vor continua să ne modeleze comunitatea, a mai spus primarul Adrian Mircea Danciu.

Proiecte realizate în perioada 2020-2024

 1. EXTINDEREA REȚELEI DE APĂ

Proiect finanțat cu fonduri din bugetul local, în valoare de aproximativ 500.000 lei, lucrarea este finalizată.

 

 1. INTRODUCEREA REȚELEI DE GAZ, ÎN LUNGIME DE 30 KM

Proiect finanțat cu fonduri din bugetul local. Valoarea investiției a fost de aproximativ 4.000.000 de lei. Până în prezent sunt branșate la rețeaua de gaz aproximativ 170 de gospodării ale populației.

 

 1. REABILITARE ȘCOALA NOUĂ DIN GURBA

Proiect finanțat cu fonduri guvernamentale (PNDL II) și fonduri din bugetul local.

Reabilitarea a constat în înlocuirea parchetului și zugrăvirea tuturor sălilor de clasă, montat gresie pe hol, amenajat toalete interior pentru copiii de grădiniță și elevii de la clasele I-VIII, izolarea clădirii cu polistiren, vată minerală în pod, înlocuire acoperiș, tencuieli și alte lucrări necesare pentru îndeplinirea normativelor cerute pentru a se autoriza școala. La acest moment, școala este finalizată.

 

 1. REABILITARE ȘCOALA VECHE DIN GURBA

Proiect finanțat cu fonduri din bugetul local.

Reabilitarea a constat în zugrăvit sălile de clasă, schimbat parchet, rașchetat și lăcuit parchet, înlocuit uși și geamuri, montat calorifere în sălile de clase.

Într-o săptămână vor începe alte lucrări, respectiv înlocuit țigla, reparații la acoperiș, montat burlane.

 1. RACORDAREA LA REȚEAUA DE GAZ ȘI ACHIZIȚIONAREA DE CENTRALE PE GAZ LA ȘCOLILE DIN COMUNĂ ȘI LA SEDIUL PRIMĂRIEI
 2. RENOVAREA SEDIULUI PRIMĂRIEI

Proiect finanțat cu fonduri din bugetul local. Renovarea a constat în înlocuirea parțială a țiglei de pe acoperiș, înlocuirea parchetului în birouri, zugrăvit birouri, montat gazon natural în fața primăriei.

 1. RENOVAREA SEDIULUI ADMINISTRATIV DIN GURBA

Proiect finanțat cu fonduri din bugetul local. Lucrările de renovare au constat în montat parchet, montat gresie, zugrăvit, montat calorifere (sediul fiind racordat la rețeaua de gaz).

 1. RENOVARE CĂMIN CULTURAL CHERELUȘ

Lucrările de renovare au constat în amenajat cămin și sălile anexe ale Căminului cultural, înlocuire țiglă acoperiș (parțial), montat tavan casetat, montat parchet, gresie, mochetă (după caz), amenajat două toalete interioare, achiziționat și montat boiler apă caldă, zugrăvit, montat uși, montat calorifere.

 

 1. ACHIZIȚIONAT ȘI MONTAT COVOR SINTETIC PE TERENUL DE SPORT, ȘCOALA ȘICULA

Proiect finanțat cu fonduri din bugetul local. Lucrările au constat în înlocuirea covorului vechi, repararea și vopsirea gardului împrejmuitor și a porților, dotarea cu plase a porților.

 1. DOTAREA PARCULUI COPIILOR DIN ȘICULA

Proiect finanțat cu fonduri din bugetul local și din sponsorizare. Dotările din parcul copiilor au constat în montarea a două tobogane, 3 balansoare, 1 carusel, 4 căluți cu arc, 1 cățărătoare, 4 aparate fitness și urmează să amenajăm o groapă cu nisip pentru copii, 1 tiroliană și un miniteren de fotbal.

 

 1. DECOLMATAREA SANȚURILOR ȘI REPARAT PODEȚE

Proiect realizat cu fonduri din bugetul local. Lucrarea se face cu utilajele primăriei și va continua și în celelalte zone.

 

 1. ACHIZIȚIONARE PIATRĂ PENTRU REPARAREA DRUMURILOR

Proiect realizat cu fonduri din bugetul local. Pe drumuri a fost adusă piatra în două etape, piatra fiind nivelată pe drumuri cu utilajul propriu al primăriei. Vom continua și pe alte străzi, unde este nevoie.

 1. ACHIZIȚIONAREA UNUI BULDOEXCAVATOR

Proiect realizat cu fonduri din bugetul local și fonduri europene (prin GAL).

 1. PROGRAMUL RABLA LOCAL PENTRU 40 DE MAȘINI, CU SUMA DE 3000 LEI/MAȘINĂ

Finanțare pentru acest proiect au primit doar 15 primării din totalul de 78 de primării ale județului Arad, printre care și Primăria Șicula. La acest proiect s-au înscris 36 de persoane, dintre care 20 de persoane au fost eligibile și au încasat suma de 3000 lei pentru mașina casată.

 1. CADASTRAREA TUTUROR STRĂZILOR

În acest moment avem CF-uri pe toate străzile, program realizat cu fonduri de la bugetul local. Fără aceste CF-uri nu puteam demara niciun proiect pe aceste străzi.

Proiecte pentru care am obținut finanțare, în curs de implementare

 1. REABILITARE ȘCOALA DIN CHERELUȘ

Proiect aprobat și finanțat prin Programul guvernamental PNDL I. La acest proiect am solicitat și am primit o suplimentare a fondurilor în valoare de aproximativ 4.400.000 lei, pentru a acoperi costul tuturor lucrărilor necesar a se executa, pentru ca lucrarea să îndeplinească toate normele legale pentru funcționarea unei școli.

Stadiu proiect: S-a finalizat procedura de licitație, au fost semnate contractele cu câștigătorul licitației, am dat ordinul de începere a lucrărilor și la ora actuală lucrarea este începută.

 1. REABILITARE DISPENSAR DIN GURBA

Proiect aprobat și finanțat prin Programul guvernamental PNDL II. „La acest proiect, având în vedere că fondurile au fost insuficiente pentru realizarea lucrării, am solicitat și am primit o suplimentare a finanțării de aproximativ 1.100.000 lei, pentru a acoperi costul tuturor lucrărilor necesar a se executa la acest obiectiv și îndeplinirea tuturor cerințelor din normative.

Stadiu proiect: Am făcut documentația necesară obținerii proiectului, s-a dat autorizația de construire, s-a finalizat procedura de licitație, au fost semnate contractele cu câștigătorul licitației, am dat ordinul de începere a lucrărilor și în prezent se lucrează la această investiție”, a declarat primarul Adrian Mircea Danciu. 

 1. CONSTRUIRE DE PODEȚE ȘI ȘANȚURI PE STRĂZILE EMIL MONȚIA ȘI LĂUTARILOR (SATUL NOU)

Valoarea proiectului este de aproximativ 589.000 lei.

Stadiu proiect: lucrările sunt în desfășurare.

 1. MODERNIZARE INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ ÎN ȘICULA, CHERELUȘ ȘI GURBA, ÎN LUNGIME DE 7,5 KM

Proiect aprobat și finantat prin Programul Anghel Saligny, în valoare de aproximativ 8.600.000 lei.

Stadiu proiect: „Au fost parcurse toate etapele cu documentațiile de proiectare, s-a dat autorizația s-a făcut licitația și avem câștigătorul, urmând semnarea contractelor și demararea lucrărilor în cel mai scurt timp”, a mai declarat primarul Șiculei. 

 1. REȚEA CANALIZARE ȘI STAȚIE DE EPURARE

Proiect aprobat și finanțat prin Programul Anghel Saligny, în valoare de aproximativ 10.900.000 lei.

Stadiu proiect: Au fost parcurse faza de studiu de fezabilitate, faza de întocmire documentație de proiect tehnic și avem autorizația de construcție, urmând procedura de licitație, semnarea contractelor și demararea lucrărilor, care ar putea începe în luna august”, declară primarul Adrian Danciu. 

 1. EXTINDEREA REȚELEI DE GAZ PE O LUNGIME DE 9,5 KM

Proiect aprobat și finanțat prin Programul Anghel Saligny, în valoare de aproximativ 3.500.000 lei.

Stadiu proiect: Este în faza de studiu de fezabilitate, urmând faza de întocmire documentație de proiect tehnic, procedura de autorizare, procedura de licitație, semnarea contractelor și demararea lucrărilor. Se estimează începerea lucrărilor în luna august 2024.

Cu această extindere a rețelei de gaz se va aduce gazul și pe străzile care nu au fost cuprinse în prima etapă.

 

 1. REABILITARE, MODERNIZARE ȘI EXTINDERE ȘCOALA DIN ȘICULA

Proiect aprobat și finanțat prin Programul guvernamental PNDL II. „La acest proiect, a fost făcută licitația, dar firma care a câștigat nu a început lucrările din cauza unor probleme constatate la proiect, situație în care am fost nevoiți să reziliem contractul cu firma de construcții.

În această situație, am solicitat și am primit o suplimentare a finanțării proiectului, în sumă de 6.900.000 lei, și am reluat toate procedurile de la început.

Stadiu proiect: În acest moment, avem documentația pentru autorizare, după autorizare urmează procedura de licitație, semnarea contractelor cu câștigătorul licitației și apoi începerea lucrării. Estimăm începerea lucrării în luna iulie-august 2024. Lucrări ce se fac prin acest proiect: Renovarea tuturor sălilor de clasă, toalete în interior, laboratoare de informatică, chimie, biologie și o sală de sport școlară, cu vestiare, dușuri, toalete și alte lucrări care se impun pentru a respecta normele impuse de lege”, declară primarul Adrian Danciu. 

 1. EXTINDERE ILUMINAT ÎN ȘICULA, 3 KM (SATUL NOU)

Proiect aprobat și finanțat prin Programul Guvernamental PNDL II, cu valoarea de aproximativ 264.000 lei.

Stadiu proiect: „Proiectul este în stadiul de studiu de fezabilitate și fiindcă a fost aprobată o sumă insuficientă pentru a putea implementa acest proiect, anul trecut am solicitat suplimentarea fondurilor. După ce vom primi suplimentarea solicitată, urmează să se parcurgă toate procedurile necesare pentru demararea lucrărilor”, declară Adrian Danciu. 

 1. PISTE DE BICICLETE – 3 KM

Proiect aprobat și finanțat prin Programul PNRR, cu o valoare de aproximativ 2.050.000 lei

Stadiu proiect: „Au fost parcurse faza de studiu de fezabilitate, faza de întocmire documentație de proiect tehnic, suntem în procedura de autorizare, urmând să se facă și celelate proceduri premergătoare demarării efective a lucrărilor.

Estimăm începerea lucrărilor în luna august 2024″, susține Danciu. 

 1. STAȚII ÎNCĂRCARE MAȘINI ELECTRICE – 4 STAȚII (2 stații în Șicula, 1 stație în Chereluș, 1 stație în Gurba)

Proiect aprobat și finanțat prin A.F.M., în valoare de aproximativ 889.000 lei.

Stadiu proiect: Proiectul este în faza de proiectare, urmând a se face și celelalte proceduri pentru demararea lucrărilor.

Estimăm ca finalizarea acestei investiții să se facă în luna septembrie 2024.

 1. DOTARE ȘCOLI CU MOBILIER ȘI APARATURĂ I.T.

Proiect aprobat și finanțat prin Programul Guvernamental PNRR, cu o valoare de aproximativ 462.000 lei.

Proiectul constă în dotarea școlilor cu imprimante, sistem sunet, laptop-uri, table interactive, camere videoconferință, bănci, scaune, catedre și material didactic.

Stadiu proiect: „În procedură de licitație și estimăm ca până la sfârșitul lunii mai 2024 să intrăm în posesia dotărilor”, a declarat Danciu. 

 1. AMENAJARE CENTRUL CIVIC

Proiect finanțat din bugetul local, în valoare de aproximativ 2.800.000 lei.

Proiectul constă în asfaltarea drumului de la strada Țarinii până la Școala Șicula, amenajarea parcărilor, amenajarea acceselor, rigole, pistă de biciclete, spații verzi.

Stadiu proiect: Proiectul este autorizat și urmează procedura de licitație.

 1. FINALIZARE CAPELĂ CHERELUȘ

Proiect finantat din bugetul local.

Stadiu proiect: Lucrarea a fost făcută, dar nu în totalitate. „În urma controlului Curții de Conturi, s-au constatat unele lucrări decontate și nerealizate în sumă de 35.000 lei, care au fost imputate celor vinovați. Aceste lucrări le realizăm în acest an. De asemenea, am făcut lucrarea de iluminat a drumului ce duce la capela din Chereluș și amenajarea și iluminatul parcărilor din acea zonă”, a declarat primarul Adrian Mircea Danciu. 

 1. CONSTRUIREA CAPELEI DIN ȘICULA

Proiect finanțat prin bugetul local.

Stadiu proiect: Lucrările au început în mandatul fostului primar, fiind făcute de firma de construcții a Consiliului Local Șicula. „Când am preluat mandatul de primar, deși i-am solicitat acestei firme să continue lucrările, aceasta nu s-a prezentat să finalizeze lucrarea. Prin expertiza tehnică în construcții efectuată, s-a constatat că lucrările făcute la capela din Șicula nu sunt conform proiectului (fundație mai mică decât în proiect, dimensiune calupi mai mică decât în proiect, fier beton mai subțire decât în proiect etc.) și concluzia fiind că pentru consolidarea construcției excistente ar trebui o sumă mult mai mare, decât pentru construcția unei capele noi.

Consilierii PNL și PMP, coordonați de fostul primar și de viceprimarul Valea, s-au opus soluției dată de expert și în aceste condiții am ajuns în instanță, care a dispus expertizarea capelei din Șicula de către un expert judiciar. Expertul desemnat de instanță a constatat că lucrările făcute la capelă nu îndeplinesc cerințele din proiect, capela nu este conformă și a propus demolarea și reconstrucția pe același amplasament, în acest sens dându-se și sentința de către instanța de judecată. Chiar și după ce avem o sentință conform căreia capela, în faza în care este, trebuie demolată, consilierii PNL și PMP se opun în continuare și votează împotriva alocării de fonduri din buget pentru construirea capelei din Șicula. Există o sentință prin care se dispune recuperarea de la cei vinovați a prejudiciului cauzat primăriei cu construcția capelei din Șicula. Sperăm ca după alegerile din 9 iunie, să avem o nouă majoritate, care să lucreze exclusiv în interesul cetățenilor, iar capela de la Șicula să fie ridicată conform expertizelor făcute de specialiști și sentințelor date de instanțe”, a declarat primarul Adrian Mircea Danciu. 

 

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției