Radu Tudor, despre dosarul Mineriadei: Trebuie stabilită responsabilitatea juridică pentru fiecare în parte

0
398

Jurnalistul Radu Tudor afirmă că în ancheta din dosarul Mineriada trebuie stabilită responsabilitatea juridică pentru fiecare suspect în parte.

„Problema cea mai importantă a acestui dosar este utilizarea unor forţe paramilitare, altele decât cele legale ale statului român, în restabilirea ordinii şi siguranţei publice în Piaţa Universităţii şi generarea de victime”, a spus Radu Tudor.

„Autorităţile de la acea vreme au avut o complicitate în actele de violenţă şi aici trebuie stabilită responsabilitatea juridică pentru fiecare în parte, dacă a dat ordine, dacă sunt dispoziţii scrise, dacă apar dovezi potrivit cărora minerii au fost aduşi în mod intenţionat la Bucureşti, au colaborat în actele de violenţă cu reprezentanţi ai instituţiilor de stat şi dacă plângerile oamenilor în care au identificaţi poliţişti şi jandarmi care au săvârşit abuzuri au drept consecinţă responsabilitatea penală pentru cei care sunt astăzi anchetaţi”, a adăugat realizatorul emisiunii „Punctul de întâlnire”.

Procurorii au anunţat miercuri începerea urmăriii penale împotriva fostului preşedinte Ion Iliescu pentru infracţiuni împotriva umanităţii în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Alţi foşti demnitari au fost puşi sub acuzare, inclusiv fostul şef al SRI Virgil Măgureanu.

Joi, procurorul general al Parchetului instanţei supreme a cerut preşedintelui declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de urmărire penală pentru Petre Roman, Victor Athanasie Stănculescu şi Gelu Voican Voiculescu, în dosarul Mineriadei, pentru infracţiuni contra umanităţii.

Sursa: Antena 3

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.