Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a cerut încheierea imediată a războiului din Gaza şi o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie politică de durată, care să conducă la înfiinţarea unui stat palestinian, transmite Reuters. Într-un interviu acordat Reuters la biroul său din Ramallah, Abbas, în vârstă de 87 de ani, a declarat că conflictul dintre Israel şi palestinieni în general a atins un stadiu alarmant, care necesită o conferinţă internaţională şi garanţii ale puterilor mondiale.

Pe lângă războiul Israelului cu Hamas în Gaza, el a spus că forţele israeliene şi-au intensificat atacurile peste tot în Cisiordania ocupată în ultimul an, coloniştii escaladând violenţa împotriva oraşelor palestiniene. El şi-a reiterat poziţia de lungă durată în favoarea negocierilor mai degrabă decât a rezistenţei armate, pentru a pune capăt ocupaţiei de lungă durată.”Susţin rezistenţa paşnică. Sunt pentru negocieri bazate pe o conferinţă internaţională de pace şi sub auspiciile internaţionale, care ar duce la o soluţie care va fi protejată de puterile mondiale pentru a stabili un stat palestinian suveran în Fâşia Gaza, Cisiordania şi Ierusalimul de est”, a spus el.

Abbas a vorbit în timp ce Israelul şi-a sporit loviturile asupra Gaza. În două luni de război, Israelul a ucis peste 17.000 de oameni, a rănit 46.000 şi a forţat strămutarea a aproximativ 1,9 milioane de oameni, peste jumătate dintre aceştia adăpostindu-se acum în zone din centrul Gazei sau aproape de graniţa cu Egiptul. Un înalt oficial american a declarat că ideea unei conferinţe internaţionale a fost discutată între diferiţi parteneri, dar propunerea se află încă într-un stadiu foarte preliminar.”Este una dintre multele opţiuni de pe masă pe care noi şi ceilalţi le-am lua în considerare cu mintea deschisă, dar nu a fost luată nicio decizie în acest sens”, a spus oficialul sub condiţia anonimatului.

Israelul şi-a lansat campania de anihilare a mişcării Hamas care guvernează Gaza după ce luptătorii Hamas s-au dezlănţuit prin oraşele israeliene pe 7 octombrie, ucigând 1.200 de oameni şi luând 240 de ostatici, potrivit bilanţurilor israeliene.(sursa:news.ro)

 

 

Recomandările redacției