S-a vorbit și s-a scris mult despre situația brazilianului care și-a denunțat unilateral contractul cu CFR Cluj iar în acest moment se antrenează cu echipa noastră. Primele informații au fost acelea că acesta deține un act care-l eliberează de contractul cu CFR dar până la urmă singurele lucruri cu adevărat importante sunt cele valabile juridic. Din acest motiv a consultat „Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal“, prezent pe site-ul oficial al Federației Române de Fotbal și vom încerca în cele ce urmează să aducem puțină lumină în acest caz.

În primul rând să începem cu punctul de plecare al speței, anume denunțarea unilaterală de către Roger Junio a contractului cu CFR Cluj. Acesta a considerat că neincluderea sa pe lista cu jucători ce pot evolua în Superliga, listă înregistrată la FRF, reprezintă o „justă cauză“ pentru denunțarea unilaterală a contractului. Ce spune regulamentul?

Pentru început, vă propunem să fim atenți la două aliniate din Articolul 6 „Obligațiile cluburilor“:

a) să asigure jucătorilor condițiile materiale, tehnice, organizatorice, de asistență medicală, refacere și recuperare adecvate pentru antrenamente și jocuri:

c) să execute cu bună-credință obligațiile contractuale asumate față de jucătorii profesioniști.

De ce am supus atenției cele două aliniate? Pentru că în Articolul 18 „Încetarea raporturilor contractuale și/sau a legitimării“, Aliniatul 10a, se precizează care sunt situațiile în care un jucător  poate invoca justa cauză pentru denunțarea unilaterală a contractului. Cea cu legătură la situația lui Roger este următoarea:

– neasigurarea de către cluburi a condițiilor prevăzute de articolul 6, literele a și c din prezentul regulament. Organismul jurisdicțional competent urmează a analiza de la caz la caz îndeplinirea sau nu de către cluburi a condițiilor prevăzute de articolul 6, aliniatele a și c în conformitate cu solicitarea jucătorilor în cauză, urmând a decide dacă se impune sau nu încetarea contractului.

Așadar, ținând cont de aceste aliniate, avea Roger „justă cauză“ pentru a-și denunța unilateral contractul? Răspunsul este greu de dat pentru că nu știm ce prevede contractul lui Roger cu CFR. Dacă acesta include o cauză referitoare la un anumit număr de jocuri în campionat, iar neincluderea sa pe această listă duce la încălcarea respectivei clauze, atunci jucătorul are un argument. CFR se poate prevala însă de faptul că până la închiderea perioadei de transferuri, lista depusă la FRF poate suferi modificări astfel că denunțarea contractului a fost făcută fără „cauză justă“.

Aceste concluzii le vor trage însă comisiile abilitate, conform următoarei prevederi din același regulament: Articolul 18, aliniatul 7: „În caz de litigiu, părțile se pot adresa comisiilor competente ale FRF, LPF sau AJF, după caz. Contractul încheiat între părți rămâne în vigoare până la soluționarea definitivă a litigiului, părțile având obligația de a respecta clauzele contractuale.“ Cum până în acest moment nu există oficial nicio informație despre vreo decizie a vreunei comisii abilitate în acest caz, concluzia este clară: Roger este sub contract cu CFR și în acest moment UTA, pentru a putea semna un contract cu acesta, trebuie să aștepte finalizarea definitivă a litigiului dintre jucător și CFR.  Am cerut un punct de vedere și clubului UTA dar răspunsul a fost „nu comentăm până ce jucătorul nu se va afla sub contract cu noi, deocamdată el doar se antrenează cu noi“.

Așadar avem confirmarea faptului că Roger nu a semnat încă un contract cu UTA (ar fi fost o iresponsabilitate maximă din parte clubului, cu repercusiuni serioase financiar și sportiv) dar totuși a fost primit la antrenamentele echipei. Reprezintă fie și acest pas făcut de UTA un risc? Este evident că, fiind regulamentar încă jucătorul CFR-ului, Roger ar fi în mod normal obligat să respecte programul acestei echipe. Regulamentul nu spune nimic despre dreptul sau obligațiile cluburilor referitoare la primirea la antrenamente a unor jucători aflați sub contract cu alte echipe dar este plauzibil ca CFR să o acuze pe UTA de favorizarea a unui jucător al său ce încalcă termenii contractului. Ce riscă UTA dacă va fi găsită vinovată de așa ceva? Aparent nimic din moment ce această situație nu este prevăzută de regulament dar nu putem omite și dedesubturile juridice ale oricăror acte, statute și regulamente, pe care un avocat bun le poate găsi. Nu ne rămâne decât să sperăm, spre binele UTA-ei, că acest lucru nu se va întâmpla. Cât despre posibilitatea ca Roger să ajungă până la urmă la UTA, la cum arată regulamentele ea nu pare foarte mare dar, așa cum afirmam mai devreme, căile juridice sunt de multe ori foarte întortocheate.

(foto: primasport.ro)

Recomandările redacției