Președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat Parlamentul duminică, 9 iunie, după înfrângerea zdrobitoare a partidului său în fața Adunării Naționale de extremă dreapta la alegerile europene, informează Politico.eu.

Prima rundă va avea loc pe 30 iunie, iar a doua va avea loc pe 7 iulie.

„Franța are nevoie de o majoritate clară. A fi francez, în fond, înseamnă să alegi să scrii istoria, nu să te lași condus de ea”, a declarat Macron.

Decizia de a dizolva Adunarea Națională a fost primită cu neîncredere de susținătorii săi, mai multe persoane strigând „Nuuu” în timp ce vorbea.

Susținătorii partidului Adunarea Națională al lui Marine Le Pen și Jordan Bardella au sărbătorit în momentul în care Macron a anunțat dizolvarea, ceea ce va duce la noi alegeri parlamentare.

Aceștia au cântat „Dizolvare, dizolvare!” în timp ce urmăreau discursul lui Macron la un eveniment electoral unde Le Pen urmează să ia cuvântul.

Exit-poll-urile franceze arată că partidul Adunarea Națională al lui Marine Le Pen, condusă de Jordan Bardella, a ieșit pe primul loc cu peste 30% din voturi. Triumfătorul Jordan Bardella l-a îndemnat pe președintele francez Emmanuel Macron să „țină cont de acest nou context politic” și să organizeze noi alegeri pentru Parlamentul național.

Lista centristă a președintelui francez Emmanuel Macron a obținut 15,2% din voturi, potrivit primelor estimări – cu puțin mai mult decât socialiștii, care au obținut 14,3%.

Aceste rezultate au fost întâmpinate cu emoții amestecate de către susținătorii de la sediul partidului, mulți dintre ei suspinând ușurați când au văzut că partidul lor a ieșit pe locul al doilea.

Unii dintre susținătorii lui Macron au aplaudat pentru câteva secunde când au fost anunțate rezultatele. Dar succesul fulminant al Adunării Naționale de extremă dreapta al lui Jordan Bardella – care se estimează că va obține dublul locurilor obținute de macroniști – a însemnat că nu au existat multe fețe triumfătoare în mulțime.

Triumfătorul Jordan Bardella de la (RN) l-a îndemnat pe președintele francez Emmanuel Macron să „țină cont de acest nou context politic” și să organizeze noi alegeri pentru Parlamentul național. Se preconizează că RN, formațiunea de extremă dreapta, va câștiga alegerile europene din Franța, cu 31,5% din voturi – de peste două ori mai mult decât lista prezidențială, informează Politico.eu.

Bardella a fost întâmpinat ca un star rock – acompaniat de muzică dance, el a urcat pe scenă la un eveniment electoral al RN la periferia Parisului. „Președintele Republicii nu poate rămâne surd la mesajul trimis în această seară de francezi”, a spus el.

sursa: ziare.com

Lasă un răspuns

Recomandările redacției