Putin îl depășește pe Stalin ca cel mai longeviv lider al Rusiei. Alegerile prezidențiale au fost organizate doar pentru ca el să primească un nou mandat, în lipsa unei opoziții reale. Votul s-a încheiat la Moscova la ora 21.00. Primele rezultate oficiale: Putin a câștigat cu 87,8%.

Cele trei zile de alegeri prezidențiale organizate în Federația Rusă s-au încheiat duminică, la ora 21:00 ora Moscovei (20:00 ora României). Fără emoții pentru singurul candidat cu șanse reale, actualul președinte Vladimir Putin, fost ofițer KGB.

Prezența la urne a fost de aproape 74%, din care mai bine de 8 milioane de persoane au votat online, anunță Reuters.

Pe baza rezultatelor procesării a peste 24% din buletine de vot, Vladimir Putin a câștigat detașat. Potrivit șefei Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, actualul președinte a primit aproape 88% din voturi.

În afară de Vladimir Putin, alți trei candidați s-au aflat pe buletinele de vot. Aceștia însă nu sunt opozanți ai politicilor lui Vladimir Putin. Toți sunt politicieni fără importanță.

Nikolai Haritonov, de la Partidul Comunist al Federației Ruse (a doua cea mai puternică forță politică din Rusia), a primit 3,86% din voturi, Vladislav Davankov, de la Partidul Poporul Nou (orientat spre afaceri și oficial liberal, dar prietenos cu Kremlinul) – 3,76%, Leonid Slutsky, de la Partidul Liberal Democrat (care, în ciuda numelui său oficial, reprezintă în mod tradițional un electorat naționalist de dreapta) – 2,97%.

Rezultatele parțiale anunțate deocamdată sunt cele mai bune înregistrate de Putin vreodată- ele depășesc cifrele din 2018, când liderul de la Kremlin a obținut 76,7% din voturi. Atunci, prezența la vot a fost 67,5%.

În teritoriile ocupate din regiunile Lugansk, Doneţk şi Herson, toate voturile au fost procesate, a informat Comisia Electorală Centrală. În regiunile Lugansk și Donețk, 95% dintre cei care au venit la secțiile de votare au votat pentru Putin, în regiunea Herson – 88%, în Zaporojie – 92%.

Țările occidentale au condamnat organizarea de alegeri în teritoriile ocupate. Rezultatul votului nu va fi recunoscut acolo.

Peste 112 milioane de oameni din Federația Rusă au avut drept de vot la alegerile prezidențiale. Alte aproape 2 milioane de cetățeni cu drept de vot trăiesc în străinătate.

Scrutinul este considerat de Occident și de opozanții săi o mascaradă făcută doar ca să îi asigure lui Putin încă un mandat de președinte de șase ani.

Boris Nadejdin, un candidat de opoziție anti-război, a fost împiedicat să candideze, la fel și Ekaterina Dunțova.

Observatorii și experții independenți evaluează alegerile ca nelibere și necompetitive.

Cu toate amenințările autorităților față de orice acțiuni care ar interfera cu procesul electoral, în toate cele trei zile de vot au fost incidente. Oamenii și-au manifestat nemulțumirea față de simulacrul de alegeri în diverse moduri.

De la buletine de vot sau chiar cabine incendiate, la urne în care au turnat antiseptic colorat.

Peste 80 de persoane care au participat la „Amiază împotriva lui Putin” au fost reținute duminică în mai multe orașe din Federație, relatează presa rusă.

Cea mai importantă mișcare de protest a fost inițiată chiar de cel mai aprig opozant al lui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi, mort cu aproape o lună în urmă într-o închisoare din Siberia.

Înainte de moartea sa, Navalnîi sperase să folosească votul pentru a demonstra nemulțumirea publicului atât față de război, cât și față de stăpânirea cu mână de fier a lui Putin.

El a cerut alegătorilor să voteze, în număr cât mai mare, pe 17 martie la ora 12:00, denumind acțiunea „Amiază împotriva lui Putin”. După moartea sa, mesajul a fost preluat de soția lui, Iulia Navalnaia, și de alți lideri importanți ai opoziției ruse.

Pe 17 martie, la ora 12:00, ora Rusiei, mii de oameni au format cozi lungi în fața centrelor de votare din Rusia și a ambasadelor din marile capitale europene.

sursa:romania.europalibera

Recomandările redacției