Ministerul Finanţelor anunţă că a fost publicat ordinul comun care stabileşte plafoanele de garantare pe componente în cadrul schemei de ajutor de stat IMM Plus, regulile de gestionare a plafoanelor de garantare, plata ajutoarelor de stat specifice fiecărei componente din cadrul schemei de ajutor de stat, precum şi convenţiile de garantare şi plată a grantului şi convenţiile de implementare. ”Se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii mai cei 12,5 miliarde lei alocaţi de către Guvern să poată fi accesaţi”, explică ministrul Marcel Boloş.

„Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului comun, putem spune că schema de ajutor de stat IMM Plus este oficial operaţională. Astfel, se pot demara procedurile pentru ca de la începutul lunii mai cei 12,5 miliarde lei alocaţi de către Guvern să poată fi accesaţi de către antreprenori şi autorităţile locale. Asigurăm accesul la finanţare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiţii sau pentru continuarea activităţii, care pot aplica pentru garanţii, dobânda şi comisioanele fiind asigurate de noi. Această măsură se adaugă pachetului de sprijin dedicat mediului de afaceri şi stimulării economiei prin care oferim acces la finanţare pentru IMM-urile româneşti. Vorbim de setul de măsuri pe care Ministerul Finanţelor l-a iniţiat în această primăvară, respectiv măsurile de subvenţionare a diferenţei de creştere a accizei la motorină, subvenţionarea creşterii dobânzii ROBOR pentru cei care au accesat credite pentru IMM Invest şi schema de granturi pentru investiţiile de peste 50 de milioane de lei pentru crearea de locuri de muncă şi capitalizarea mediului de business”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Bugetul este de maximum 12,5 miliarde lei, iar garanţiile se vor acorda în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.

Ajutorul de stat este sub formă de garanţii de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanţării, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente creditului garantat.

Pentru creditele/liniile de credit valoarea maximă a finanţărilor acordate unui beneficiar nu poate depăşi 5 milioane lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanţarea capitalului de lucru, respectiv 10 milioane lei pentru creditele de investiţii. Valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 10 milioane lei. Pentru sectoarele agriculturii primare, pescuitului şi acvaculturii, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăşi 5 milioane lei. Durata maximă a finanţărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiţii iar în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru durata maximă a finanţărilor este de 36 de luni. (sursa:news.ro)

 

Lasă un răspuns

Recomandările redacției