Fondul suveran de administrare a averilor din Norvegia, cel mai mare din lume, a înregistrat o pierdere de 1.680 de miliarde de coroane norvegiene (174 de miliarde de dolari) în prima jumătate a anului 2022, pe măsură ce pieţele bursiere în general au traversat şase luni tumultoase, transmite CNBC.Fondul, care administrează active de 1.300 de miliarde de dolari, a avut un randament negativ de 14,4% în timpul perioadei raportate, deoarece acţiunile şi obligaţiunile au reacţionat violent la temerile de recesiune globală şi la amplificarea vertiginoasă a inflaţiei.

Dar randamentul fondului a fost totuşi cu 0,114 puncte procentuale peste rentabilitatea indicelui bursier de referinţă, a declarat miercuri Norges Bank, banca centrală a ţării, echivalentul a 156 de miliarde de coroane.Piaţa a fost caracterizată de rate ale dobânzilor în creştere, inflaţie ridicată şi război în Europa.

Investiţiile în acţiuni au scăzut cu până la 17 la sută. Acţiunile tehnologice au avut rezultate deosebit de slabe, cu o rentabilitate de -28%”, a declarat directorul general al Norges Bank Investment Management, Nicolai Tangen, într-un comunicat.

Rentabilitatea capitalului propriu a scăzut cu 17%, în timp ce investiţiile cu venit fix şi în infrastructura de energie regenerabilă necotată au scăzut cu 9,3%, respectiv 13,3%.

Vastele rezerve de petrol şi gaze din Marea Nordului ale Norvegiei reprezintă baza activelor fondului. Energia a fost singurul sector care nu a înregistrat profituri negative, după ce fondul a făcut investiţii uriaşe în energia eoliană în ultimii ani.

”În prima jumătate a anului, sectorul energetic a revenit cu o creştere de 13 la sută. Am văzut creşteri puternice de preţuri pentru petrol, gaze şi produse rafinate”, a adăugat Tangen. (sursa:News.ro)

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Recomandările redacției