Mediatorii se aşteptau să se reunească la Cairo, duminică, şi să caute o formulă acceptabilă pentru Israel şi Hamas pentru o încetare a focului de durată în Gaza, afirmă surse care au informaţii privind negocierile, după ce guvernele străine au recurs la paraşutarea de ajutoare pentru civilii disperaţi din enclava palestiniană, relatează Reuters. Delegaţii ale Israelului şi Hamas erau aşteptate să sosească, duminică, la Cairo, au declarat două surse de securitate din Egipt, deşi o altă sursă informată privind negocierile a declarat că Israelului nu va trimite o delegaţie până când nu va primi o listă completă a ostaticilor care mai sunt în viaţă.

Speranţele privind prima pauză a luptelor din noiembrie încoace au crescut, săptămâna trecută, după o rundă anterioră de discuţii mediate de Qatar şi Egipt la Doha şi indicii de la preşedintele SUA Joe Biden că un acord este aproape.  Un oficial din SUA a declarat, sâmbătă, că a fost stabilit un cadru pentru o pauă de şase săptămâni în ceea ce priveşte luptele, cu acordul Israelului, şi că acum depinde de Hamas să accepte să elibereze ostaticii pe care îi ţine în Gaza de la atacurile sale din sudul Israelului, din 7 octombrie. „Drumul către o încetare a focului, chiar acum, la această oră, este direct. Şi există o înţelegere pe masă. Este o înţelegere-cadru. Israelienii au acceptat-o mai mult sau mai puţin”, a declarat oficialul reporterilor. ”Responsabilitatea acum este a Hamas”, a spus el.

Biden a afirmat că speră ca o încetare a focului să fie în vigoare până la postul musulman de Ramadan, care începe în 10 martie. Biden şi alţi lideri mondiali se află sub o presiune în creştere pentru a uşura situaţia tot mai disperată a palestinienilor, după cinci luni de război şi blocadă israeliană în Gaza. Naţiunile Unite afirmă că un sfert din populaţie – 576.000 de oameni – se află la un pas de foamete. Cu toate acestea, sursele egiptene au afirmat că au fost oferite asigurări Hamas că termenii unei încetări permanente a focului vor fi elaboraţi în fazele a doua şi a treia ale acordului. Durata pauze iniţiale de circa şase săptămâni a fost agreată, au spus sursele. (sursa:news.ro)

Lasă un răspuns

Recomandările redacției