Luni de controale, avertismente și sancțiuni – asta-i așteaptă pe angajatorii arădeni. Controalele sunt derulate de inspectorii ITM Arad, în domeniul sănătății și securității în muncă, adică, pentru siguranța angajaților din firme. Acțiunile vor continua până în februarie 2020. Cei de la ITM spun că au demarat acțiunea de controale întrucât s-au înregistrat un număr crescut de accidente de muncă.

„Această acțiune cuprinde trei etape și este motivată în principal de numărul mare de evenimente înregistrate la nivel național, în care au fost implicați agenți de pază care au decedat din cauze de natură patologică.

În ceea ce privește județul Arad, dacă în anul 2018 au fost înregistrate două decese în rândul agenților de pază, în acest an, până la această dată, din cele șase evenimente comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad de către angajatorii ce-și desfășoară activitatea în acest domeniu, trei au avut ca rezultat decesul angajatului din cauze de natură patologică“, a susținut Ecaterina Isac, inspector șef al inspector șef al ITM Arad.

Cu ocazia vizitelor efectuate atât în obiectivele de pază cât și la sediile angajatorilor, s-a pus accentul, în special, pe conștientizare, pe importanța folosirii în astfel de activități a personalului calificat posesor de atestat profesional, pe efectuarea periodică a examinărilor clinice de laborator sau paraclinice impuse și nu în ultimul rând, pe supravegherea corespunzătoare a activității desfășurate de lucrători, atunci când aceștia desfășoară activități în condiții de izolare.

Inspectorii au trecut și la verficarea respectării normelor legale în materie, astfel că, în situațiile în care au fost constatate deficiențe, inspectorii de muncă au aplicat sancțiuni.

De asemenea, au fost stabilite, în sarcina angajatorilor, peste 20 de măsuri de remediere a acestor deficiențe, a căror ducere la îndeplinire va fi verificată în luna noiembrie, când se va derula a doua etapă a acestei acțiuni.  „Atragem atenția factorilor implicați că neîndeplinierea sau îndeplinirea parțială a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la termenele stabilite de aceștia constituie contravenție, fapta fiind sancționată cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei“, a conchis conducerea ITM Arad.

Recomandările redacției