Spitalul Județean, abandonat de Ministerul Sănătății și modernizat pe banii CJA; investițiile depășesc opt milioane de lei

0
331

Circa opt milioane de lei au fost investiți în acest an, în Spitalul Județean. Unități și secții spitalicești cu necesități mari au fost reabilitate și dotate cu aparatură nouă, din aceste fonduri investite de Consiliul Județean (CJA). Finanțarea a fost asigurată integral de CJA, întrucât Ministerul Sănătății nu a alocat niciun ban pentru Arad.
CJA a alocat fonduri pentru investiţii în patru direcţii, și anume: achiziţii de aparatură medicală nouă: cinci milioane lei;  cheltuieli de funcţionare şi servicii: 1,65 milioane lei;  aparatură în leasing pentru Chirurgie şi Terapie Intensivă: 900.000 lei și proiecte pentru modernizare: 500.000 lei.
Mai mult, pentru cofinanţarea proiectelor pe sănătate a fost prevăzută suma de 2,8 milioane lei. În afara acestor sume, prin parteneriatul Consiliului Judeţean cu Primăria Municipiului Arad, alte 2,6 milioane lei au fost investite din bugetul Primăriei în aparatura Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.
„Facem această precizare ca urmare a afirmaţiei consilierului judeţean PSD, Marius Sulincean, potrivit căruia «şefii Consiliului Judeţean nu in­vestesc în spitale, dar îşi fac imagine pe spatele celor din să­nătate». Modernizarea Spitalului Judeţean este o prioritate a conducerii Consiliului Judeţean. Ne-am propus să rezolvăm cât mai multe dintre probleme sistemului sanitar arădean, chiar dacă nu le pu­tem corecta pe toate peste noapte. Fără niciun leu de la Ministerul Sănătăţii, anul aces­ta Consiliul Judeţean a dat în folosinţă noua secţie a spitalului TBC, fiind singurul Consiliu Judeţean din România care a făcut o astfel de investiţie din resurse proprii”, a spus Iustin Cionca, șeful CJA.
Aparatură de extremă necesitate
Anul acesta, arădencele au putut face analize pentru depistarea cancerului la sân. Și asta pentru că a fost inaugurat proiectul de screening mamar, unde numărul pacientelor consultate se apropie de o mie, în contextul în care prevenirea cancerului la sân este o preocupare a specia­liştilor în domeniul oncologiei.
O investiție majoră, de extremă necesitate a fost achiziționarea  unui aparat RMN modern. De asemenea, au fost modernizate câteva dintre sălile de operaţie ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. „Politizarea de că­tre PSD Arad a temei sănătăţii publice nu ajută nici spitalul, nici cadrele medicale, nici pacienţii. Nu am văzut nicio interpelare a ministrului Sănă­- tăţii, din partea consilierilor judeţeni PSD. E adevărat însă că ei nu ştiu nici ce se întâmplă la Arad. Afirmaţiile în necunoştinţă de cauză, fără nicio legătură cu realitatea, care sunt specialitatea celor de la PSD, nu aduc niciun plus spitalului. PSD ar fi putut aduce anul acesta la Spitalul Judeţean un RMN, dar ne-a retras finanţarea, de aceea plătim peste un milion de euro din banii arădenilor pentru acest aparat. Într-un an de când sunt la guvernare şi au Ministerul Sănătăţii, consilierii judeţeni PSD nu au avut nicio contribuţie pentru moderni­zarea Spitalului Judeţean!”, a susținut preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca.
Conducerea CJA a anunțat că, anul viitor, cel puţin trei noi secţii de spital vor intra în reparaţii capital. Anul acesta, secția Infecțioase Copii a fost reabilitată în întregime, ca urmare a unei mobilizări fără precedent a societăţii civile, în parteneriat cu administraţia, mediul de afaceri şi Biserica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.