După ce autoritățile au investit peste 50 de milioane de euro în achiziția de tablete pentru școala online în pandemie, mii de dispozitive au fost cerute înapoi de directori și depozitate, fără a mai fi folosite la ore. În unele școli, elevii au fost anunțați că vor susține teste online, dar părinții au fost obligați să achiziționeze noi tablete sau laptopuri, deoarece școlile nu au pus la dispoziție echipamentele achiziționate anterior.

De exemplu, în Iași, aproximativ 20.000 de tablete au fost distribuite școlilor, însă 200 au fost defecte de la început, iar restul au fost adesea returnate sau stocate, din teamă că elevii le-ar deteriora. În Brașov, alte mii de tablete au fost retrase înainte de vacanțe și nu au mai fost folosite la lecții.

Cu toate că guvernul a cumpărat 250.000 de tablete la un preț de 600 de lei bucata, investiția de un sfert de miliard de lei s-a dovedit a fi de scurtă durată. După ce abonamentele la internet au expirat și echipamentele au început să se degradeze, mulți directori au cerut părinților să returneze dispozitivele, invocând finalul pandemiei.

Cu toate acestea, în unele școli, tabletele au rămas în custodia elevilor. La Școala „Elena Văcărescu” din Capitală, de exemplu, elevii încă folosesc aceste dispozitive, dar doar la solicitarea profesorilor sau când au nevoie pentru teste.

Situația ridică semne de întrebare legate de eficiența și sustenabilitatea unei astfel de investiții, în condițiile în care mulți părinți sunt acum obligați să cumpere noi echipamente pentru a acoperi lipsurile din sistemul educațional.

sursa Protv

Recomandările redacției